100% Snow

Op Internationale Vrouwendag – 8 maart – lanceert Zwitserland Toerisme de campagne ‘100% Women’. Samen met de Zwitserse Alpenclub SAC, de Zwitserse vereniging van berggidsen en de Mammut Alpine School, spoort de toeristische dienst ervaren, maar ook minder ervaren vrouwelijke bergbeklimmers aan om deze zomer een van de 48 Zwitserse toppen van meer dan 4000 meter te beklimmen. Behalve deze ‘100% Women – Peak Challenge’, selecteerde Zwitserland Toerisme op haar website MySwitzerland.com/women meer dan 200 toeristische aanbiedingen en evenementen voor vrouwen onder de noemer ‘100% Women – offers for women‘.

Met de ‘100% Women Peak Challenge’ wil Zwitserland Toerisme vrouwelijke teams motiveren om een van de 48 hoogste toppen in de Zwitserse Alpen te beklimmen. Deze internationale uitdaging loopt van 8 maart tot en met 8 september 2021. De interactieve site Peakchallenge.myswitzerland.com zal gaandeweg worden aangevuld met de selfies van de deelnemende vrouwelijke klimmers die de verschillende toppen hebben bedwongen. Dit geldt zowel voor professionele bergbeklimmers als voor wie een gemakkelijkere top kiest als haar eerste vierduizender. Hoe dan ook zijn een zekere fysieke conditie, een adequate uitrusting en de begeleiding door een berggids sterk aanbevolen. Voor het inhuren van een gediplomeerde berggids kun je terecht bij de Mammut Alpine School of bij ervaren berggidsen gevestigd in de desbetreffende regio.

Klik hier voor alle verdere info om deel te nemen.

De vierduizenders van Zwitserland

De Zwitserse Alpen tellen 48 toppen van meer dan 4000 meter hoog, waarvan de bekendste de Matterhorn (4478 m.) is. De Pointe Dufour, in het Monte Rosa massief, is de hoogste (4634 m.) en de Dom (4545 m.) is de hoogste vierduizender geheel op Zwitsers grondgebied. De oostelijke top van de Bishorn (4133 m. – Pointe Burnaby), werd voor het eerst door een vrouw, Elisabeth Burnaby, bedwongen. De Schreckhorn (4078 m.) wordt beschouwd als de moeilijkste vierduizender van Zwitserland. Van de 48 vierduizenders in Zwitserland bevinden er zich 41 in kanton Wallis.

Meer over de vierduizenders van Zwitserland, lees je hier.

Je eerste vierduizender

De 4164 meter hoge Breithorn (vanuit Zermatt), de 4153 meter hoge Bishorn (vanuit Zinal) en de 4027 meter hoge Allalinhorn (vanuit Saas-Fee) zijn de makkelijkere vierduizenders omdat technische klimervaring niet vereist is. Maar onderschat het niet, een goede basisconditie en de begeleiding van een ervaren berggids zijn sterk aanbevolen. Voor de klim naar de Breithorn neem je vanuit Zermatt de kabelbaan naar de Kleine Matterhorn (3883 m), vanwaar het 2 tot 3 uur stijgen is tot aan de top van de Breithorn. De tocht vanuit Saas-Fee naar de Allalinhorn begint met een rit met de Metro Alpin. Het eindpunt van deze ondergrondse kabelspoortrein, de Mittelallalin (3456 m.), ligt ongeveer 500 hoogtemeters onder de top van de Allalinhorn. Reken vanaf dit punt op een klim van ruim twee uur tot aan de top. Voor de beklimming van de Bishorn moet je twee dagen uittrekken. Vanuit het bergdorp Zinal (1678 m) is het al vijf uur stevig klimmen naar de moderne Cabane de Tracuit (3256 m). Vanaf de hut begint een 2,5 uur lange tocht naar de top, over de Turtmanngletsjer.