100% Snow

Zes dagen voor de start van de FIS European Downhill en Super G Cups in Orcières, in de Hautes-Alpes – maandag 25 tot zaterdag 30 januari – zijn verschillende teams hard aan het werk om de door FIS gehomologeerde piste ‘Camile Ricou’ voor te bereiden.

De regio Provence Alpes Côte d´Azur – in overleg met de Internationale Skifederatie (FIS), de Franse Skifederatie (FFS) en de organisatoren – heeft besloten al het mogelijke te doen om de organisatie van dit evenement te garanderen. Bovendien heeft de afgevaardigde minister voor Sport te kennen gegeven de ‘continuïteit’ van de professionele sport te willen verzekeren door de organisatie van professionele- of topsportevenementen te behouden.

Deze winter worden er slechts drie Europa Cup-etappes georganiseerd in Frankrijk, waarvan slechts één de snelheidsdisciplines (downhill en Super G): Orcières- Merlette 1850. Na de annulering van het evenement in Wengen in Zwitserland, heeft het Europacup circuit dit soort uitdagingen meer dan ooit nodig.

Het was een enorm werk om dit geregeld te krijgen en alle instanties van het skigebied schoten ter hulp: pisteurs, piste-aanleggers, monitoren van de skischool, coaches van de verschillende sportclubs… Een terdege voorbereiding is essentieel om de sneeuw voldoende hard en compacte te krijgen. Het doel: races van hoge kwaliteit aanbieden die zo eerlijk mogelijk zijn van de eerste tot de laatste ronde. Op dit niveau is de kracht die de skiërs – allen op ski’s met extreem scherpe randen – op de piste uitoefenen zo sterk, dat deze enorme weerstanden moet aankunnen. Skiërs gaan sneller dan 100 km / u op hard ijs, zo hard zelfs dat het team dat de piste bewerkt tijdens het evenement dat vaak met de hand moet doen.

Stappen in de voorbereiding van de piste

1. Piste openwerken zodat er koude kan binnentreden
2. Piste besproeien en injecteren met water zodat de sneeuw nat wordt en kan bevriezen
3. Piste rijden en zo hard mogelijk maken zodat ze glad en stevig wordt.

Cyril Vieux, de eerste kampioen die deelnam aan de Wereldbeker en momenteel verantwoordelijk voor de Europa Cup-groep bij de Franse skifederatie, heeft de leiding over het parcours van de twee afdalingen op 27 en 28 januari. Hij kwam reeds langs om zich te oriënteren in Orcières, voerde een eerste ‘sneeuwcontrole’ uit en controleerde of de piste goed geprepareerd was. Zondag 24 januari is hij terug in Orcières.

Meer informatie: https://www.orcieres.com/