100% Snow

Het was een bar en guur dagje, vrijdag in de Alpen. Door de stormachtige wind moesten heel wat Franse gebieden de liften zelfs sluiten. Het ergste is gelukkig achter de rug. Wie nu in de bergen zit, is vertrokken voor een week met prima skicondities.

Flaine ontwaakt vandaag onder een flink pak verse sneeuw.

Vrijdag regende het een flink stuk van de dag, maar in de late namiddag schoof de grens voorzichtig op richting 1700 meter in het westen. Ook vrijdagnacht heeft het flink door gesneeuwd en het is vandaag sprookjesachtig ontwaken boven de 1500 meter. Daaronder helaas veel regen. Ook vandaag blijft het sneeuwen, vooral in het westen. In Oostenrijk is de kans op opklaringen in de loop van de dag wat groter, maar valt er ook beduidend minder sneeuw. De wind waait zaterdagochtend nog stevig, maar zal snel luwen. Vooral de Franse en Zwitserse Alpen mogen zich opmaken voor een heus poederdagje. In de loop van de dag daalt de sneeuwgrens naar zo’n 1200 meter.

Hieronder nog eens de verwachte neerslag (in centimeters sneeuw) tot en met maandagochtend.

De totale neerslag van vrijdagavond tot maandagochtend.

Zondag de omgekeerde wereld: in het westen blijft het dan grotendeels droog, terwijl Oostenrijk zondag nog een tiental centimeter verse sneeuw meepikt met een sneeuwvalgrens die aanvankelijk nog vrij hoog ligt, maar ’s avonds daalt naar 1100 meter.

In Flaine (Frankrijk, 1600m) lag vrijdagavond al een mooi pak verse sneeuw.

Maandag en dinsdag lijken rustige, zonnige dagen te worden, al is de kans op nieuwe (sneeuw-)buien niet uitgesloten. Het blijft in ieder geval fris, met een vorstgrens rond 1500 meter. Ook de rest van de week verloopt droog en best wel koud voor de tijd van het jaar, iets waar we na een veel te warm seizoen alleen maar blij van worden. Op de wat langere termijn zien we vanaf eind volgende week een evolutie naar een warmer weertype, met meer typische voorjaarscondities.

Weerbericht aangeleverd door sneeuwzeker.be.