100% Snow

Na twee zachte en relatief droge weken gaat er eindelijk iets veranderen in de Alpen, al moeten we daar nog even geduld voor uitoefenen.

Vandaag, dinsdag, verloopt opnieuw warm en relatief zonnig op de piste. De zoveelste prachtige skidag op rij. Woensdag gaat verder op dat elan, al sluipt er langzaam wel wat meer bewolking de bergen binnen. Woensdagavond trekt een neerslagzone over de noordwestelijke Alpen. De lucht is dan ietsje koeler, maar nog altijd te warm voor de tijd van het jaar. De sneeuwgrens zal op zo’n 1.750 meter liggen. Het zwaartepunt ligt in de Franse Haute Savoie en Zwitserland. In Frankrijk kan op hoogte tot wel 15 centimeter vallen. Oostenrijk houdt het droog. In de loop van donderdag wordt het droog en schiet de temperatuur weer de hoogte in.

Opnieuw een mooie dag in Flaine (Haute Savoie, Frankrijk).

Vrijdag is de dag van de langverwachte südstau, die nu al dagenlang op de kaarten staat. Onder invloed van een zuidelijke luchtstroming krijgen vooral de zuidelijke (Italiaanse) en Zuid-Franse skigebieden een pak neerslag over zich heen. Daar wordt op sommige plaatsen tot een meter (!) sneeuw berekend. Enige spelbreker is de temperatuur die aanvankelijk nog erg hoog ligt met een sneeuwgrens rond 1.800 meter. Het is te hopen dat het front voldoende actief is, zodat er neerslagafkoeling kan optreden. Bij dit fenomeen ontrekt de hevige sneeuwval warmte aan de omgeving waardoor de sneeuwgrens steeds verder naar beneden opschuift.

Het zwaartepunt van deze südstau ligt echt wel in de gebieden aan de zuidkant. De noordkant pikt amper een paar overwaaiende centimeters mee. Daar is het wachten tot zondag wanneer een nieuwe, meer traditionele, depressie vanuit het westen de Alpen nadert en zondagavond/maandag Oostenrijk bereikt. Hiermee gaat een afkoeling gepaard en langs de noordkant mogelijk sneeuw tot in het dal. De hoeveelheden blijven beperkt, maar de winterse opfrisser zal welkom zijn.

De weerpluim voor Chamonix, met vanaf 11 februari een duidelijke afkoeling.

Hoe de rest van de krokusvakantie verloopt, is onduidelijk. Het wordt vermoedelijk opnieuw ietsje warmer, maar niet meer zo extreem als de voorbije weken. De modellen berekenen ook weer wat neerslag/sneeuw in de loop van de week. We houden het in de gaten.

Weerbericht aangeleverd door www.sneeuwzeker.be