100% Snow

Honderdduizenden Vlamingen en Nederlanders vertrekken dit weekend op skivakantie naar de Alpen. Fantastisch zijn de condities daar niet. Door het uitzonderlijke warme weer van de afgelopen 2,5 weken ligt er onder de 1400 meter amper nog natuursneeuw. De meeste pistes zijn gelukkig wel gewoon open, met dank aan de kunstsneeuw.

La Plagne afgelopen donderdag op 1.250 meter. Zaterdagnacht kleur het hier opnieuw wit.

Gelukkig slaat het weer dit weekend om, al kleurt de krokusweek helaas  niet meer zo winters als de modellen een paar dagen geleden nog berekenden.

Vandaag, vrijdag, is de zogenaamde südstau al flink op gang getrokken. Onder invloed van een zuidelijke stroming sneeuwt het stevig door in de Italiaanse en Zuid-Franse Alpen. Daar kan op sommige plaatsen tot wel een meter sneeuw vallen. Aan de noordkant steekt een föhnwind op waardoor de zaterdag hier nog bijzonder zacht verloopt.

Zaterdagavond trekt een meer klassieke storing van west naar oost over de Alpen en stroomt er gevoelig koelere lucht de bergen binnen. Het gaat dan overal sneeuwen vanaf zo’n 1000 meter. Zeker geen grote hoeveelheden, maar wel een winterse opfrisser. De meeste sneeuw is voor het westen. Oostenrijk houdt het bij een paar cosmetische centimeters.

Maandag en dinsdag verlopen koeler, met overdag een vorstgrens rond 1300 meter. Lang houdt die koude periode niet aan. Vanaf woensdag trekt opnieuw een zuidwestelijke stroming op gang en wordt het opnieuw veel te warm in de skigebieden. Vanuit het westen trekken ook weer storingen over de Alpen, die vooral in de westelijke Franse en Zwitserse Alpen voor regen kunnen gaan zorgen. Hopelijk sturen de modellen de komende dagen nog bij richting een wat koeler scenario.

Weerbericht aangeleverd door www.sneeuwzeker.be