100% Snow

We zijn vertrokken voor een wisselvallige periode in de Alpen, met een sterk zwabberende sneeuwgrens. Positief is wel dat het gevreesde waterballet voor alles onder de 2000 meter inmiddels is afgezwakt dankzij een bel met koude lucht die vandaag, vrijdag, vanuit het westen de bergen binnenstroomt.

Verse sneeuw vanochtend in de Franse Alpen (Refuge des Evettes, 2594 meter)

In de westelijke Franse Alpen sneeuwt het al sinds vrijdagochtend vanaf ongeveer 1600 meter. Het centrum van Flaine kleurt prachtig wit. De lager gelegen gebieden ontsnappen helaas niet aan de nodige regen.

Vrijdagnacht en zaterdag blijft het in het westen stevig door sneeuwen. Aanvankelijk nog tot in het dal, maar in de loop van zaterdag klimt de sneeuwvalgrens helaas richting 1700 meter. De pas gevallen sneeuw zal op lage pistes snel weer weg regenen. Boven de 1800 meter kan er zeker in de noordwestelijke gebieden een bak sneeuw vallen. Het zou mij niet verbazen moest op sommige toppen in de Franse Haute Savoie een meter of meer naar beneden komen. Ook het westen van Zwitserland pikt een stevig graantje mee. Oostenrijk houdt het grotendeels droog. Daar is het bovendien merkelijk zachter. De zuidelijke Alpen ontsnappen aan de regen, hoewel die daar meer dan welkom is. Noord-Italië kreunt onder de droogte.

Flaine kleurt opnieuw heerlijk wit.

Aandachtspunt dit weekend is ook de strakke wind, met in het westen rukwinden van 100 km/uur en meer. Liftsluitingen hogerop worden onvermijdelijk.

In de loop van zondag klaart het tijdelijk op. Zachte lucht verovert dan opnieuw de Alpen, met een vorstgrens die maandagmiddag uiteindelijk op zo’n 2800 meter zal liggen. ’s Avonds volgt een spectaculaire weersomslag. Op nadering van een front gaan de temperaturen stevig onderuit en gaat het volgens de laatste berekeningen opnieuw flink sneeuwen in de Alpen. De sneeuwvalgrens ligt dan op zo’n 1500 meter. De meeste sneeuwval wordt opnieuw berekend voor de noordwestelijke Franse en Zwitserse Alpen, maar ook Oostenrijk pikt dan wat centimeters mee. Mogelijk zit er zelf sneeuw bij voor de zuidelijke, dankzij een lagedrukgebied dat over de Middellandse Zee trekt.

Vanaf woensdag lijkt de rust opnieuw terug te keren in de Alpen, alvast voor een paar dagen.

Weerbericht aangeleverd door Sneeuwzeker.be