100% Snow

Vandaag – woensdag –  komt er in de Alpen (tijdelijk) een einde aan de zachte maxima van de voorbije dagen. Die hebben in combinatie met de intense regen geen goed gedaan aan de pistes. Gelukkig lag er al een flink pak, waardoor de condities zeker niet slecht zijn te noemen.

In Val Thorens scheen de zon woensdagochtend nog, maar verse sneeuw is in aantocht.

Onder invloed van een hogedrukgebied boven West-Europa komt een noordwestelijke stroming op gang waardoor langzaam maar zeker koudere lucht de Alpen binnenstroomt. De vorstgrens daalt naar zo’n 1.200 meter en woensdag en donderdag gaat het overal in de noordelijke Alpen sneeuwen. De hoeveelheden zullen ergens tussen de tien en dertig centimeter uitkomen. Geen grote dump, maar voldoende voor een fris, winters plaatje en stevige opkrikker voor de pistes.

De neerslaghoeveelheid voor de Alpen, van woensdag tot vrijdag. De noordelijke Alpen krijgen een centimter of dertig.

Heel lang duurt de winterprik niet. Vanaf vrijdag positioneert het hogedrukgebied zich wat meer boven de Alpen. Storingen blijven op ruime afstand en de zon gaat uitbundig schijnen. In het dal kan het wel lang duren voor het ochtendgrijs wordt doorprikt, een fenomeen dat we kennen als Hochnebel. Het wordt dit weekend puffen op de berg, met een vorstgrens die richting 3.500 meter opschuift. Lente in december! Doordat de wind zich koest houdt en het droog blijft, zullen de pistes zich prima weten te houden.

In Fieberbrunn (Oostenrijk) sneeuwt het op de berg. In het dal regent het nog, maar de sneeuwvalgrens daalt in de loop van de dag.

Voor volgende week liggen de kaarten nog open. Het eerste deel van de week lijkt nog zonnig, droog en bijzonder zacht te verlopen. Daarna zinspelen de modellen op een stevige, westelijke stroming. Voorlopig lijken de storingen vooral ten noorden van de Alpen door te trekken, maar als het hogedrukgebied zich wat meer terugtrekt liggen onze favoriete skigebieden pal in de vuurlinie. Dat betekent opnieuw veel sneeuw hogerop, maar regen in de lager gelegen gebieden. We houden het in de gaten.

Volgende week komt een westelijke stroming op gang, met veel neerslag. Voorlopig trekken die ten noorden van de Alpen door, maar een kleine koerswijziging kan betekenen dat ook de skigebieden de volle laag (sneeuw/regen) krijgen.