100% Snow

In Flaine (Franse Haute-Savoie, 1700 meter) gaf de thermometer gisteren liefst twaalf graden aan. De volgende dagen gaat het weer in de bergen gewoon verder op dat elan. Uitgezonderd wat lage bewolking in het noorden regeert de zon, met maxima die eerder in de lente op hun plaats zijn. Dit weekend komt er wat sneeuw (en regen) aan.

Weerpraatje in het kort: aankomend weekend sneeuw (en regen) voor Oostenrijk en Zwitserland, Frankrijk houdt het droog. Vanaf maandag tot en met woensdag opnieuw overal zon en iets te hoge maxima voor de tijd van het jaar.

Opnieuw een zonovergoten dag in het Franse Tignes.

De webcambeelden in de Alpen worden langzaamaan eentonig. Overal zon en een staalblauwe hemel. De Franse en Zwitserse skigebieden snakken naar verse sneeuw. Eerder deze week leek het er nog op dat het terugtrekkende hogedrukgebied eind deze week ruimte zou geven aan een overtrekkende depressie, maar inmiddels zijn de neerslaghoeveelheden voor de westelijke Alpen alweer flink teruggeschroefd. Vanaf vrijdag wordt het weliswaar bewolkt en een tikje frisser, maar de neerslagzones weten Frankrijk en de zuidelijke Alpen (Italië) waarschijnlijk niet te bereiken.
Oostenrijk en het oosten van Zwitserland hebben wat dat betreft iets nattere papieren. Van vrijdagavond tot en met zondag wordt de regio geregeld getrakteerd op sneeuwbuien. De hoeveelheden lijken met zo’n 10 tot 15 centimeter beperkt, al kan er in het Salzburgland nog wat meer vallen. Een gebied als Saalbach zou zomaar 20 tot 30 centimeter kunnen meepikken. Op de toppen welteverstaan, want met een sneeuwgrens rond de 1700 meter zal het op heel wat plaatsen gewoon gaan regenen. De hoeveelheden zijn gelukkig beperkt, zodat de schade aan de pistes meevalt.
De verwachte neerslaghoeveelheid voor de Alpen tot en met woensdag 22/02. Droog in het westen, wat neerslag in het oosten. Helaas ook in de vorm van regen.

Frankrijk en Italië houden het zoals gezegd droog. De Franse gebieden teren inmiddels al een maand op de sneeuwdump van half januari, maar op de meeste plaatsen zijn de condities nog behoorlijk, met dank aan het koude weer van de voorbije weken. Wie op zoek is naar de zon, komt vanaf maandag opnieuw aan zijn trekken. Een nieuw hogedrukgebied kampeert dan boven Europa, waardoor de bewolking overal wordt verdreven en het opnieuw stralend weer wordt in de bergen. Vanaf midden volgende week lijken depressies opnieuw hun weg te vinden naar de Alpen. We houden het in de gaten.

Weerbericht aangeleverd door sneeuwzeker.be