100% Snow

De webcams in de Franse en Zwitsere Alpen kleuren vandaag opnieuw heerlijk wit. Het is daar al sinds vanochtend aan het sneeuwen vanaf zo’n 1500 meter. In de loop van de dag wordt het steeds kouder, met een sneeuwvalgrens die vanavond daalt naar zo’n 1100 meter. De noordwestelijke Franse Alpen zijn opnieuw het best bedeeld. Hier valt tot en met woensdagochtend zo’n dertig centimeter sneeuw. Zwitserland doet ook goed mee, Oostenrijk schraapt met moeite zo’n twintig centimeter bij elkaar. Ook de Italiaanse Dolomieten, die kreunen onder de droogte, krijgen een zeer welgekomen vers laagje.

Winterwonderland in Les Contamines (Frankijk), op 1600 meter.

Woensdagochtend vallen er mogelijk nog een paar vlokken uit de lucht in Oostenrijk, maar in het westen is het dan al opengetrokken. Het begin van een zonnige periode in de Alpen. Woensdag zitten de bergen nog in koude lucht, waardoor de omstandigheden op en vooral naast de piste perfect zullen zijn. Vanaf donderdag stroomt er véél zachtere lucht de Alpen binnen en stijgt de vorstgrens overdag naar meer dan 3000 meter! De wind houdt zich gelukkig koest, waardoor het heerlijk skiën wordt in de voormiddag. Namiddag ontsnappen we niet aan papsneeuw, wat half maart uiteraard niet uizonderlijk is.

De totale neerslag tot en met woensdagochtend volgens het Europese weermodel. De Franse Alpen krijgen de meeste sneeuw.

Vanaf het weekend wordt het opnieuw ietsje frisser, al is fris niet echt het juiste woord met een vorstgrens vanaf zo’n 2000 meter. De westelijke stroming houdt aan, waardoor van tijd tot neerslagzones de Alpen zullen bereiken. Dat betekent nog meer sneeuw voor hoog gelegen skigebieden als Tignes en Les Arcs, maar ook regen in het dal. We volgen het op.

Winterse plaatjes op de berg, maar op 1000m in Saalbach viel alle neerslag als regen. Het is er skiën op een wit lint.

Weerbericht aangeleverd door Sneeuwzeker.be