100% Snow

Na een wisselvallige periode komt vanaf vandaag, zondag, een krachtig hogedrukgebied aan zet in de Alpen, wat garant staat voor heel veel zon. Het weerbericht van zondag, maandag en dinsdag laat zich in drie woorden samenvatten: zonnig en zacht. Enkel in het dal kan het lange tijd bewolkt blijven, door zogenaamde inversie. Daarbij blijft de koude, zwaardere lucht in het dal plakken onder een dekentje van warme lucht. Vaak lost die inversielaag in de loop van de dag wel op, maar niet altijd. Laat je dus niet vangen als het in het dal bewolkt is ’s morgens. De lift naar boven prikt zo door het wolkendek heen.

Een prachtige zondag én seizoensstart in Le Grand Massif (Frankrijk). Nog tot en met dinsdag gaat de zon er uitbundig schijnen. Foto: Le Grand Massif

Het wordt de komende dagen wel gevoelig warmer in de bergen, met een vorstgrens die opschuift naar 3.000 meter en hoger. Dankzij de droge lucht en weinig krachtige decemberzon zullen de pistes gelukkig goed stand weten houden.

Vanaf woensdag is er verandering op til. Het hogedrukgebied boven de Alpen trekt zich voorzichtig terug en een noordwestelijke stroming komt op gang. Woensdag wordt grijzer, kouder en trekken er vanaf de noordkant sneeuwbuien richting de Alpen. De vorstgrens komt dan uit ergens rond 1.600 meter. Veel meer dan een paar centimeter stelt het echter niet voor, dankzij het weerwerk van het hogedrukgebied, dat zich nog lang niet gewonnen geeft.

La Plagne. Voor wie met kerst gaat skiën, ziet het er dit jaar een pak beter uit. Foto: Paradiski.

De tweede helft van de week houden we dat weerpatroon aan, met depressies die vanuit het noordwesten op de Alpen afkomen. De noordelijke Alpen maken kans op flink wat sneeuw, al is er daarvoor nog veel onzekerheid. Voor de mensen die tijdens de kerstvakantie gaan skiën, ziet het er in ieder geval niet slecht uit. Er ligt nu al een pak sneeuw, al zou het nog ietsje kouder mogen worden. We houden het in de gaten.