100% Snow

Terwijl het in België woensdag volop sneeuwde, kwam die neerslag in de westelijke Alpen voornamelijk als regen naar beneden. Veel regen. Ook donderdag was een dag om snel te vergeten in de Franse en West-Zwitserse Alpen, waar het een groot deel van de dag tot op grote hoogte regende. Boven 2.000 meter viel er opnieuw een massa verse sneeuw. Oostenrijk had donderdag betere papieren. Daar bleef het droog met geregeld mooie opklaringen.

Prima condities in Saalbach (Oostenrijk) donderdag. In de westelijke Alpen regende het tot op grote hoogte.

In de loop van donderdagavond daalt de sneeuwgrens overal en begint het als eerst in Frankrijk tot in het dal te sneeuwen. Naarmate de avond en nacht vordert, stroomt de koude luchter verder de Alpen binnen en zal het ook in Oostenrijk sneeuwen.

De Westelijke Alpen ontvangen de meeste sneeuw. In Oostenrijk verwachten we maximum 15 centimeter. Vrijdagbegint zonnig in Frankrijk, maar nog betrokken in het oosten. In de loop van de dag klaart het overal op.

Het is de voorbode van een zonovergoten zaterdag voor de hele Alpen. Aandachtspuntje is wel de ijskoude lucht vrijdag en zaterdag, met overdag minima rond min acht op 1.500 meter. Warm aankleden is de boodschap.

Ook zondag verloopt rustig, al sluipt er dan al wat meer bewolking in. Het wordt ook merkelijk zachter. Het is het begin van opnieuw een wisselvallige fase, met wat hogere temperaturen ( sneeuwgrens rond 1.600 à 1.800 meter) en geregeld neerslag. Op heel lange termijn lijkt het kwik het tweede deel van volgende week opnieuw te dalen, maar dat is nog verre toekomstmuziek. Voorlopig maar even genieten van een paar mooie dagen in de bergen!