100% Snow

Over een paar dagen vertrekken opnieuw tienduizenden Belgen en Nederlanders richting de Alpen. De weerkaarten voor de eerste kerstweek zijn stilaan geschud, al blijft de onzekerheid groot.

Dinsdag was een dag uit de boekjes in zowat de hele Alpen. De zon draaide overuren in Verbier (Zwitserland). De komende dagen ogen helaas een pak grijzer en natter.

Na een prachtige eerste helft krijgen we het tweede deel van deze week een paar grijze, natte en bijzonder winderige dagen voor de kiezen. Woensdag viel in de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen al een cosmetisch laagje verse sneeuw (millimeterwerk), maar dat is slechts de voorbode van een intens front dat donderdagavond en vrijdag vanuit het noordwesten over de Alpen trekt. Het zwaartepunt ligt in de oostelijke Alpen, waar tot een meter (!) sneeuw wordt berekend. De westelijke Franse Alpen moeten tevreden zijn met 20 à 30 centimeter. Met een sneeuwgrens die donderdag nog rond 1.500 meter en vrijdag rond 1.000 meter schommelt, moeten de lager gelegen Oostenrijkse gebieden helaas rekening houden met veel regen. Vrijdag wordt een dag om snel te vergeten, met een flink aantrekkende wind die hogerop ongetwijfeld tot liftsluitingen zal leiden.

De neerslaghoeveelheden die worden berekend tot en met vrijdagavond. Het zwaartepunt ligt in Oostenrijk, maar met een sneeuwgrens rond 1.100 meter betekent dat helaas ook veel regen.

Zaterdag trekt het open vanaf het westen. In Oostenrijk kan het die dag nog flink blijven sneeuwen, maar de Franse gebieden in het Haute Savoie krijgen dan een poederdagje in de zon.

Vanaf zondag – de start van het skiseizoen voor de meeste kerstwintersporters – breekt tijdelijk een wat rustigere, droge periode aan. Zondag en maandag lijken droog te verlopen. De temperatuur wint wel een paar graden, met een vorstgrens die opschuift richting 2.000 meter.

Verbier, woensdag. Zon en wolkenvelden spelen haasje over.


Daarna is het onzekerheid troef, maar met een noordwestelijke luchtstroming trekken er opnieuw depressies richting de Alpen. Waar dan het meeste neerslag zal vallen en of het gaat sneeuwen, dan wel regenen hangt af van de positie die het hogedrukgebied boven West-Europa kiest. De Alpen liggen op de grens tussen koude en zachte lucht, waardoor het nog alle kanten op kan. Het Europees weermodel (doorgaans het meest betrouwbare) kiest voor een warm, maar droog scenario, terwijl de Amerikaanse weercomputers een nattere, maar koudere tweede helft van de week berekenen. We volgen het op.