100% Snow

Voor wie er nog aan mocht twijfelen: het is momenteel droog in de Alpen. Kurkdroog. Het is al van de winter van 1963-’64 geleden dat er op 21 februari nog zo weinig sneeuw in de Franse Alpen lag. Zwitserland doet het niet veel beter, en ook Oostenrijk kampt ondanks een stevige dump midden januari met een stevig tekort.

Terug naar het weerbericht, dat zich vandaag uiterst bondig laat samenvatten: het is voor de zoveelste dag op rij zonnig en warm. Onder invloed van hogedruk warmt het op naar een lenteachtige 10 graden op 1600 meter. Genieten maar voor wie in de bergen zit en niet vies is van wat papsneeuw namiddag.

Op wat vliegtuigstrepen na een staalblauwe hemel in Les Carroz (FR), 20 februari 2023.

Vanaf woensdag mag de zonnecrème weer worden opgeborgen. Dan schuift de eerste bewolking de Alpen binnen en wordt het weerbeeld een pak grijzer. De forse sneeuwval die aanvankelijk nog door het Amerikaanse model werd berekend, is inmiddels fors teruggeschroefd. Er trekken woensdag en donderdag weliswaar neerslagzones over de Alpen, maar de sneeuwval blijft beperkt tot een paar centimeter in de Noordwestelijke Alpen. De sneeuwgrens schommelt ergens rond de 1800 meter. Door het buiig karakter van de neerslag is er ook nog ruimte voor opklaringen. De wind houdt zich koest, waardoor liftsluitingen niet aan de orde zijn.

Buien trekken donderdag en  vrijdag over de Alpen. Tussendoor blijft er ruimte voor opklaringen.

Het wordt het tweede deel van de week ook ietsje kouder. Zaterdag gaat het vanuit het noorden bovendien heviger sneeuwen, met een verse laag voor de noordkant (Oostenrijk en oosten van Zwitserland). Frankrijk houdt het droog. Het is de voorbode van een nog kouder weertype begin volgende week. Wie weet, maakt de winter nog een echte comeback, al blijft het in de modellen speuren naar langdurige neerslag van betekenis. Positief is dan wel dat de sneeuwkanonnen weer aan kunnen.

De zon komt op in Flaine. Vanaf donderdag domineren wolken het weerbeeld.

Weerbericht aangeleverd door sneeuwzeker.be