100% Snow

Het is deze week vrij rustig, zacht voorjaarsweer in de Alpen. In Méribel (Les Trois Vallées) schijnt een flauw zonnetje en is het dinsdagnamiddag op 1400 meter alweer opgewarmd naar 11 graden. In de rest van de Alpen zien we hetzelfde weerbeeld. Woensdag en donderdag verlopen grotendeels gelijk, al wordt het dan nóg wat warmer met een vorstgrens rond 3000 meter. Vroeg op pad dus, als je papsneeuw voor wilt zijn.

Zacht en zonnig voorjaarsweer in Val Thorens vandaag.

Donderdagavond staat een weeromslag op het programma met neerslag die vanuit het westen de Alpen komt binnendrijven.  In Frankrijk kunnen donderdagavond al een paar druppels vallen, maar de meeste sneeuw wordt vrijdag verwacht. In Frankrijk ligt de sneeuwvalgrens aanvankelijk nog op zo’n 2000 meter, later op 1700 meter. Hoe meer naar het oosten, hoe kouder. In Oostenrijk zal de sneeuwvalgrens ’s avonds dalen naar zo’n 1500 meter. Op veel plaatsen kleurt het dan weer mooi wit.

De berekende neerslag voor de Alpen tot en met maandag.

Wat daarna komt, is nog onzeker. Zowel het Europese als Amerikaanse model berekenen dit weekend veel neerslag. Het Europees model laat de wind volop naar het noordwesten draaien, met een sneeuwvalgrens rond 1000 meter en tot wel een meter sneeuw. Een droomscenario voor de Alpen, zo laat in het seizoen. Het Amerikaanse model hint ook naar die kou, maar minder overtuigend. De buit is dus zeker nog niet binnen. We hebben deze winter maar al te vaak gezien dat de koudste berekeningen finaal naar boven worden bijgesteld en de voorspelde sneeuwbom uitmondt in een waterballet. We volgen het op.

Benieuwd naar de huidige sneeuwhoogtes in de Alpen? Die vind je hier.

Weerbericht aangeleverd door Sneeuwzeker.be