100% Snow

In de Franse en Zwitserse Alpen viel woensdagnamiddag en -avond voor het eerst in bijna een maand weer wat sneeuw. Bescheiden centimeterwerk boven de 1700 meter, maar elke vlok is meer dan welkom.

Bewolking stroomt de Alpen binnen, hier in Flaine (Frankrijk).

Vandaag, donderdag, trekt de hemel opnieuw open. Geen staalblauwe lucht meer zoals begin deze week, maar wel prima skicondities. Het wordt ook ietsje frisser: maximum 6 graden op 1600 meter, wat nog altijd te warm is voor de tijd van het jaar. Vrijdag tapt het weer grotendeels uit hetzelfde vaatje met een afwisseling van zon en wolken. Mogelijk kan er hier en daar wat neerslag vallen, maar dan gaat het om beperkte geïsoleerde buien.

In de nacht van vrijdag op zaterdag draait de wind naar een meer noordelijke stroming, en wordt het overal in de Alpen beduidend frisser. Bovendien gaat het zaterdag opnieuw sneeuwen, een pak meer nog dan woensdag. Ditmaal komt de noordkant van de Alpen (Oostenrijk en Zwitserland) aan de beurt. De nordstau kan daar op sommige plaatsen 20 tot 30 centimeter verse sneeuw opleveren. Prima voor de pistes, iets minder welkom voor het wisselverkeer op zaterdag. Frankrijk houdt het zaterdag waarschijnlijk bij een paar vlokken. In de zuidelijke Alpen blijft het zelfs volledig droog.

Woensdagnamiddag- en avond viel er eindelijk nog eens wat verse sneeuw in de Alpen, al bleven de hoeveelheden beperkt tot een paar centimeter.

Vanaf zondagavond wordt het wel spannend voor die zuidelijke Alpen. Sommige weermodellen voorspellen een zogenaamde retour d’est, waarbij een depressie die over de Middellandse zee trekt voor een bak sneeuw kan zorgen. Typisch aan die retour d’est is helaas ook dat de minste verschuiving van de depressiekern een wereld van verschil betekent voor sneeuw in de Alpen. De potentie voor sneeuwval is er, maar de voorspellingen wisselen nog bij elke run.
Op middellange termijn lijkt de winter in de bergen maar wat verder te kwakkelen: het wordt weliswaar een tikje kouder, maar neerslag van betekenis zien we voorlopig niet. We leven op hoop!

Weerbericht aangeleverd door sneeuwzeker.be