100% Snow

Het regent dezer dagen warmterecords in de Alpen. Zo werd deze week in het Zwitserse Zermatt 13,4 graden gemeten op 1.630 graden, een verpulvering van het vorige record. Ook de komende dagen blijft het eerder lente dan winter in de bergen.

15 graden in Courchevel. De thermometers zullen de komende dagen nog vaker op hol slaan in de Alpen

Vrijdag in de late namiddag trok nog een koufront over de Alpen en ook vanochtend sneeuwt het nog lichtjes op sommige plekken in Oostenrijk. Het zwaartepunt lag duidelijk in het oosten, met daar boven 1.700 meter een 10 à 15 centimeter verse sneeuw. Het was een laatste winterse uitschieter, want vanaf zaterdag zwaait een hogedrukgebied de plak en stroomt warme lucht de Alpen binnen. In de Franse skigebieden stijgt het vriespunt richting 3.000 meter en schijnt de zon al uitbundig, in Oostenrijk is het een tikkeltje frisser (maar niet veel).

Opkomende bewolking in Livigno, vrijdagnamiddag. De komende dagen draait de zon ook hier overuren.

De komende dagen wordt het over véél te warm. Het vriespunt stijgt de hele week naar liefst 3.000 meter. Alvast tot begin februari houden we dat zonnige en zachte weer vast. Het hogedrukgebied laat alle storingen ver ten noorden van de Alpen passeren. Volgend weekend (3-4 februari) stijgt de kans op neerslag, maar een échte afkoeling is voorlopig niet te bespeuren in de modellen. Het is te hopen dat daar de komende dagen nog verandering in komt, want voor de aankomende krokusvakantie is een winterse periode meer dan welkom.

Hopelijk zien we in ons volgend weerbericht wél winterse lichtpuntjes op lange termijn om ons aan op te trekken.

Weerbericht aangeleverd door www.sneeuwzeker.be