100% Snow

Stilte voor de storm vandaag, in de bergen. De westelijke Franse en Zwitserse Alpen profiteren volop van de zon terwijl in het oosten bewolking domineert. In Oostenrijk kan zelfs nog een verdwaalde sneeuwbui vallen, maar veel stelt het niet voor. Dit weekend breekt de zon opnieuw overal door, met onvervalst Kaiserwetter. Dankzij de heldere nachten vriest het ’s nachts ook stevig door. Overdag stijgt het kwik op 1700 meter naar zo’n 2 à 3 graden. Prima skiweertje, al ligt er op de meeste plaatsen natuurlijk te weinig sneeuw om echt goed te zijn.

Stralende zon in Méribel (Frankrijk) vandaag, Oostenrijk (Saalbach) kampt met hardnekkige bewolking en een verdwaalde sneeuwbui.

Aan dat wat saaie Alpenweer zonder sneeuw komt vanaf midden volgende week gelukkig een einde. Het hogedrukgebied dat nu nog alle storingen van betekenis weghoudt van de Alpen trekt zich dan terug richting IJsland. Daardoor vloeit er niet alleen koude lucht vanuit het noorden richting de bergen, maar denderen er ook depressies op de Alpen af. De sneeuwberekeningen wisselen nog per run, maar het lijkt er wel op dat sneeuwliefhebbers vanaf dinsdagavond hun borst nat mogen maken met sneeuwval die ook de hele woensdag aanhoudt. De Franse Alpen hebben met deze luchtstroming de beste papieren. Depressies vanuit het westen sneeuwen als het ware helemaal uit tegen de eerste westelijke hellingen die ze tegenkomen. Kijk maar even naar onderstaande kaart met de neerslaghoeveelheden tot en met volgende zaterdag volgens het Europees model. In de Franse Haute Savoie wordt meer dan een meter sneeuw berekend. Ook Zwitserland doet volop mee, Oostenrijk moet in dit scenario blij zijn met minder dan de helft. Daar viel vorige week gelukkig wel al een mooi pak.

Het Europees model voorziet van dinsdag tot en met zaterdag ruim een meter sneeuw voor de Westelijke Alpen.

Doordat het koud blijft, moet er ook niet meteen voor regen wordt gevreesd. Ook het tweede deel van de week komt er veel neerslag op de bergen af, waarschijnlijk nog intenser dan de eerste zone van woensdag. De precieze hoeveelheden zullen de komende dagen ongetwijfeld nog heen en weer slingeren, maar dat de winter straks een stevige comeback maakt lijkt wel al vast te staan.

Een eerste neerslagzone trekt dinsdagnacht en woensdag over de Alpen. Later in de week volgt nog meer intense neerslag.

Weerbericht aangeleverd door sneeuwzeker.be