100% Snow

Zet je schrap. De meest legendarische freeride-wedstrijd ter wereld, de Xtreme Verbier en tevens de finale van de 2022 editie van de Freeride World Tour, vindt zaterdag 26 maart plaats

Op het programma staan ervaren profs, aanstormend talent en een aantal opwindende wildcards. Deze atleten zullen het tegen elkaar opnemen op de meest veeleisende flank van de Freeride World Tour, Verbier’s beroemde Bec Des Rosses. Met duizelingwekkende hellingen van meer dan 50°, een hoogteverschil van ongeveer zeshonderd meter, rotsen en kliffen, is het een geschikte locatie voor de climax van de Freeride World Tour. 

De grote finale

De 2022 Xtreme Verbier zal het eerste jaar van het vernieuwde Freeride World Tour-format afsluiten. Het eindklassement zal worden bepaald door de top drie van vijf resultaten van de rijders, waarbij de rijders hun twee laagste resultaten mogen laten vallen. Bovendien leveren de resultaten in Verbier meer punten op voor het algemeen klassement dan de eerste drie stops, waardoor achterblijvers in het huidige klassement de huidige leiders met een goed resultaat toch nog kunnen bedreigen.

Wildcards

Bij de getalenteerde rijders die gekwalificeerd zijn, voegt zich een selecte groep van zeer ervaren wildcards. Reine Barkered, een van de meest succesvolle skiërs op de Bec des Rosses aller tijden, viel na het derde evenement in Kicking Horse (Canada) uit de top. Gelukkig voor de freeride-fans zal Barkered, ook bekend als de burgemeester van Stomptown, in Verbier meedoen als wildcard. De explosieve Spaanse skiër Aymar Navarro is eveneens uitgenodigd net als tweevoudig wereldkampioen snowboard Victor De Le Rue.

Zullen de huidige leiders hun voorsprong behouden?

Het belooft een tandenknarsend en knokkend spektakel te worden, want de punten voor de FWT Finals ranking hebben meer waarde dan de eerste events (om precies te zijn met een factor 1,25x). Alles staat zaterdag op het spel; atleten die in het klassement achterop zijn geraakt, kunnen alsnog de titel van wereldkampioen binnenhalen. De huidige leiders van de tour hebben onvergetelijke prestaties geleverd tijdens de eerste vier stops van. Maxime Chabloz, als rookie bij de skimannen, viel op door constant mooie afdalingen met een winnende combinatie van freestyle en klassieke freeride. Afhankelijk van de resultaten in Verbier, kunnen minstens vier andere rijders Chabloz nog passeren en als wereldkampioen uit de bus komen. Bij de vrouwen heeft Jess Hotter, die vorig jaar een knieblessure opliep, een indrukwekkende rentree gemaakt. Blake Moller, die in 2021 als tweede eindigde, gaat momenteel aan de leiding bij de snowboarders, maar hij wordt op de voet gevolgd door Camille Armand. Ervaren snowboard women rider Erika Vikander  leidt haar categorie, maar Tiphanie Perrotin, momenteel op de tweede plaats, blijft binnen aanvalsafstand. 

Sneeuwcondities

Ondanks een gebrek aan sneeuwval in Europa dit seizoen, en de zanddeeltjes uit de Sahara die Europa de voorbije dagen in hun greep hielden, blijft er voldoende sneeuw liggen op de Bec. Over het algemeen ziet alles er zeer positief uit voor de wedstrijd van zaterdag, die overigens belooft een perfect zonnige dag te worden.

Event Village

Net als in voorgaande jaren zal er een Event Village zijn in het centrum van Verbier van vrijdag om 12 uur tot zondagavond 20 uur. De mogelijkheden voor entertainment zijn eindeloos en er vinden tal van activiteiten plaats. 

De startvolgorde voor de Xtreme is als volgt: snowboard vrouwen, snowboard mannen, ski vrouwen en tot slot ski mannen.

Bekijk het huidige algemeen klassement van de FWT

Bekijk het officiële programma van de 2022 Xtreme Verbier.

De live-uitzending van het evenement voor de wedstrijd van zaterdag zal beschikbaar zijn op www.freerideworldtour.com. Het zal naar verwachting beginnen om 9:15 uur lokale tijd.