100% Snow

Wie kent ze niet? De rode skipakken van de monitoren van de Franse skischool. De ESF geniet een enorm aanzien als toonaangevende ski- en snowboardschool. Jaarlijks passeren meer dan twee miljoen leerlingen bij de ESF en worden er meer dan achthonderdduizend tests afgenomen. Dit jaar vieren ze een bijzonder feestje. 100% Snow duikt graag in de geschiedenis van de ESF

Ontstaan

Reeds lang voor de oorlog werd in verschillende Franse massieven de aanzet voor de eerste skischolen gegeven, maar in 1945 begon de geschiedenis van de ESF pas echt. We zijn aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het land likt zijn wonden, het gewone leven komt weer op gang… en de Franse skiwereld maakt zich klaar om als een feniks uit zijn as te herrijzen: op 13 november 1945 wordt in Aix-Les-Bains het ‘Syndicat national des moniteurs du ski français’ opgericht onder impuls van Gaston Cathiard, de eerste voorzitter van de ‘pulls rouges’. Samen met enkele vrienden legt hij zo de fundamenten voor een passie die 75 jaar later wereldwijde faam geniet.

Er wordt een nieuwe ‘Franse’ skitechniek geïntroduceerd en een nationale skischool voor de opleiding van skileraren opgericht. De skischolen floreren en eind 1945 zijn er reeds 41 skischolen geregistreerd en er waait een enthousiaste wind die enkele gepassioneerde visionairs ertoe aanzet een beroep te structureren dat mensen voorbereidt op skiplezier op het witte goud. Gaston Cathiard, Lucien Amieux, René Beckert, Etienne Livacic, Jean-Marie Michaud, René Payot, René Rionda en André Tournier leggen op 13 november 1945 de fundamenten van het ‘Syndicat national des moniteurs du ski fran- çais’ (SNMSF).

Het doel van het SNMSF, gevestigd in Grenoble, is het verenigen van de Franse skileraren die werkzaam zijn in Frankrijk en in het buitenland, het structureren van de skischolen op een corporatieve manier en het organiseren en verdedigen van het beroep, zowel wat de algemene belangen als wat het specifieke karakter en de ethiek betreft. Van de vastgestelde beginselen blijft er één onveranderlijk: elke skischool behoudt zijn autonome lokale beheer. Het Syndicat organiseert op zijn beurt alles wat niet lokaal kan worden beheerd, in het belang van de skileraren. Steunend op de stevige fundamenten gelegd door die ambitieuze pioniers, is het SNMSF er ondanks alles in geslaagd te waken over de belangen en de evolutie van het beroep, en werd het een van de machtigste instellingen van die eeuw…

Hoogtepunten 

De eerste skilessen worden gegeven in de Vogezen, destijds een door Duitsland geannexeerd gebied, om de soldaten van de Kaiser te trainen. Paulcke leert er de methode met twee skistokken aan. Het jaar daarop wordt de Ski Club Vosgien opgericht in Straatsburg. 

> 1927: de Straatsburger Charles Diebold richt de eerste echte skischool op: de Cours de Ski Vosgiens, met tests die als voorlopers van de tests van de ESF kunnen worden beschouwd. In hetzelfde jaar opent de eerste school voor alpineskiën in Megève. 

> 1933: de Franse skifederatie organiseert de eerste, officieel erkende opleiding voor skileraren. 

> 1935: de scholen van de Elzasser Diebold en de Duitser Hermann fuseren en worden de École Française de Ski die de Oostenrijkse methode van Arlberg aanleert in Courchevel, Moriond, Peisey-Nancroix…

> 1936: Léo Lagrange, de eerste Minister van Sport, nationaliseert de École Française de Ski. Wereldkampioen Émile Allais wordt benoemd tot technisch directeur en zorgt ervoor dat zijn eigen lesmethode wordt geaccepteerd. 

> 1943: Oprichting van de École Nationale de Ski in Alpe d’Huez.

Echte geboorte van de ESF 

> 1945: de École Nationale de Ski is gevestigd in Val d’Isère. Na twee jaar wordt ze overgebracht naar Chamonix en wordt ze de École Nationale du Ski et de l’Alpinisme (ENSA). Daarnaast wordt op 13 november 1945 het Syndicat National des Moniteurs du Ski Français opgericht, dat moet waken over de belangen en de evolutie van het beroep en van de ESF’s. 

Het Syndicat vervult verschillende rollen die zich in de loop der jaren verder zullen ontwikkelen: 

  • bevorderen en ontwikkelen van de skisport;
  • ontwikkelen van wederzijdse hulp en solidariteit;
  • organiseren van het beroep;
  • adviseren, opleiden en bijscholen van de ESF-leraren;
  • hen vertegenwoordigen en verdedigen bij de verschillende maatschappelijke en juridische instanties en bij de Franse en Europese overheidsinstanties.

Voor het publiek garandeert het Syndicat een nationale pedagogiek – de Franse skimethode – en kwaliteitsonderwijs en technische tests in de 250 Franse
skigebieden.

De fakkel wordt doorgegeven 

> 1969: voorzitter Gaston Cathiard, oprichter van het Syndicat, geeft de fakkel door aan Germain Cocco. In de volgende twintig jaar zal het Syndicat een netwerk van 150 scholen uitbouwen en een aankoopvereniging en een voorzieningsfonds oprichten. 

> Sinds 1994: Gilles Chabert is de voorzitter van het Syndicat des Moniteurs de Ski Français. Hij is de vijfde voorzitter sinds de oprichting ervan. 

> 2015: zeventigste verjaardag van de École du Ski Français, die vandaag nog steeds de grootste skischool ter wereld is. 

De jaren gaan voorbij, de ESF evolueert. Van 1945 tot vandaag is het aantal leraren van de École du Ski Français toegenomen van 200 tot 17000 en het aantal scholen is gestegen van 41 tot 250. De École du Ski Français is vandaag de grootste skischool ter wereld en neemt jaarlijks meer dan achthonderdduizend tests af bij twee miljoen leerlingen. 

Émile Allais, de eerste skileraar is houder van de medaille ‘Leraar N°1’

In feite kwam de medaille toe aan André Tournier. We zijn op de Col de Voza (Chamonix) in december 1937 en Émile is examinator bij het eerste ‘echte’ examen voor skileraren, op basis van de Franse methode die hij samen met Paul Gignoux heeft geperfectioneerd. “Tournier kreeg het hoogste cijfer van de opleiding. Bij de uitreiking van de prijzen besliste de jury, waarvan ik deel uitmaakte, hem de medaille nr. 1 te geven. Maar hij keek me aan en zei: “Hij verdient ze, niet ik!” Dus gaf hij me de medaille, wat mij veel plezier deed,” zegt Émile.

Voor het nageslacht is Émile Allais dus skileraar nummer 1 (André Tournier is houder van de medaille nr. 2). Émile Allais was de eerste wereldkampioen skiën in de geschiedenis en behaalde in Chamonix in 1937 drie gouden medailles in de afdaling, slalom en combinatie. Hij was een pionier in de ontwikkeling van skioorden en de inrichting van skigebieden (eerst in Zuid-Amerika en Noord-Amerika, daarna in Frankrijk) en heeft zijn stempel gedrukt op de ski-industrie en wintersport in het algemeen. Als er één iemand zijn sporen heeft achtergelaten, dan is hij het wel…

ESF in een Covid-19 seizoen

Het zit in het DNA van de ESF-instructeurs om alles over het bergleven te doen ontdekken en door te geven en om alles wat met wintersport te maken heeft aan te leren. ESF zet sinds 1945 in op verantwoordelijkheid en zorg om de besneeuwde bergen waaraan we ons hart hebben verloren veilig, toegankelijk, gastvrij en duurzaam te maken. Dit jaar doet ESF er alles aan om al hun leerlingen te verwelkomen, in een bijzondere context waarbij de hygiënemaatregelen worden nageleefd en de afstandsmaatregelen zijn aangepast aan de omgeving en met een social distancing die inherent is aan activiteiten in de natuur. En omdat de bergen synoniem zijn voor goedheid, wil de ESF diegenen die gepassioneerd zijn door de sneeuwsport op hun gemak stellen door hun algemene verkoopsvoorwaarden aan te passen aan deze epidemische situatie en een terugbetaling zonder kosten te garanderen. 

Maatschappelijk geëngageerd

ESF is bovendien een merk dat zich inzet op maatschappelijk en ecologisch vlak. Dit jaar lanceert ESF een dotatiefonds ‘Enfance et Montagne’ om bij te dragen aan deze educatieve rijkdom. Het is de bedoeling om scholen financieel te ondersteunen om vakantie in de bergen, zowel in de zomer als in de winter een impuls te geven met de financiële steun van het Syndicat National des Moniteurs du Ski Français en zijn partners bergklassen te organiseren. Verder richt de ESF, met de steun van een gespecialiseerd kabinet, zijn pijlen op de mobiliteit, de belangrijkste bron van broeikasgassen in een skioord. Er zijn twee luiken gedefinieerd. Er is enerzijds de verplaatsing van onze monitoren naar de plek waar ze lesgeven en anderzijds nemen we het transport van de klanten van en naar de skistations onder de loep. De resultaten zullen worden gedeeld met de burgemeesters van de skioorden, zodat er een actieplan uitgewerkt kan worden dat economie en toerisme ten goede komt.

Sinds zijn oprichting zet ESF zich met hart en ziel in om zijn klanten unieke ervaringen te bieden, en ook oplossingen die zijn aangepast aan de veranderingen in onze wereld, met respect voor en met de bekrachtiging van de kennis van het universum waarin we actief zijn: de besneeuwde bergen. De Écoles du Ski Français spelen bijgevolg een grote rol in de ontwikkeling van de lokale economie van de wintersportplaatsen waar ze zijn gevestigd. De ESF is ook een groot voorstander van de korte keten en laat de lokale winkels en bevolking meegenieten van haar uitstraling en reputatie.