100% Snow

Marion Haerty en haar team van ‘Didi’s’ verleggen culturele normen om de Lobuche Peak en omgeving te verkennen.

The North Face brengt vandaag zijn nieuwe documentaire genaamd ‘Didi’ naar buiten. Deze focust zich op Marion Haerty, een bekend snowboarder en avonturier, en haar persoonlijke levensreis buiten het wedstrijdcircuit. Didi, een woord dat ‘vrouw’ of ‘grote zus’ betekent in het Nepalees, is een verhaal met als thema het verleggen van persoonlijke grenzen tijdens het ontdekken. Hierbinnen wordt ook de rol van bergbeklimmen als een emancipatiemiddel in Nepal uitgelicht. Gezamenlijk reist het team naar de top van de Lobuche-piek, op 6117 meter hoogte, met als doel de eerste afdaling van de Lobuche door een vrouwelijke snowboarder te realiseren.

Marion Haerty heeft met vier gouden medailles de meeste Freeride World Tour-overwinningen aller tijden op haar naam staan. Daarnaast won ze talloze andere wedstrijden, waaronder de beruchte Natural Selection. Na jaren van competitief snowboarden verlangde ze echter naar iets groters. Didi is een zoektocht in het hart van de Himalaya waarbij het team voet zet in het hooggebergte en de uitdaging aangaat om een top van meer dan 6000 meter hoogte te trotseren: de Lobuche Peak. 

De hoogste top van haar leven beklimmen, was echter niet het enige doel van Marions expeditie. In Nepal bestaat een lange geschiedenis van bergprestaties, en daarom besteed ze ook de nodige tijd aan het ontdekken van de cultuur van dit legendarische land dat een belangrijke plaats inneemt in de geschiedenis van het alpinisme. Centraal hierbij staat haar inzet voor een team dat volledig bestaat uit lokale vrouwen: Dawa Yangzum Sherpa (de eerste en enige vrouwelijke Nepalese IUAGM-gids), Fura (beklimmer van onder andere Everest en Ama Dablam), Mingma, Maia en Phurba. Vijf sterke en inspirerende vrouwen die zich onvermoeibaar inzetten om een verschuiving te veroorzaken in de cultuur van stereotype-genderrollen in het land en de bergen gebruiken als emancipatiemiddel.

Marion is al zes jaar actief in de competitieve freeride snowboard-scene en vertelt: “Snowboarden is meer dan medailles verzamelen op een plank. Een belangrijk deel is ook dat je mensen ontmoet en bijzondere momenten beleeft. Na mijn vier wereldkampioenstitels en de NST vice-kampioenstitel, wilde ik me elders ontwikkelen. Ik wil de afgelopen laatste jaren van sport en emoties vieren en mijn flow-momenten met iedereen delen. We zijn allemaal gewoon mensen op zoek naar sensaties, op zoek naar vrijheid.” 

De documentaire verkent de krachtige band die deze buitengewone groep vrouwen heeft en toont de rol van de bergen in elk van hun levens. Producent Alicia Cenci voegt toe: “Deze film gaat over sport als emancipatiemiddel en het belang van het belichten van inspirerende verhalen. Het doel van deze film is om deze vrouwen, die vaak niet worden gehoord, voor iedereen zichtbaar te maken en rolmodellen op te stellen voor toekomstige generaties vrouwen.”