100% Snow

Voor zowat eender welke bergsport die je doet, is goed zicht onontbeerlijk. In de bergen, en al helemaal in de winter, kan goed zicht echter niet gegarandeerd worden. Sneeuwstorm, mist, bewolking, of net erg fel zonlicht op sneeuw… ogen en zicht worden danig op de proef gesteld. Een goede skibril zorgt niet enkel voor een goed zicht maar eveneens voor bescherming tegen de soms pittige weersomstandigheden. De Peaksight van evil eye is zo’n voorbeeld van een goede skibril. Na vier maanden testen maken wij de balans op. 

evil eye maakt deel uit van het Oostenrijkse Silhouette. Kans is groot dat je als brildrager een Silhouette op de neus hebt staan. Vanuit Linz werkt Silhouette immers al meer dan vijfentwintig jaar aan een erg uitgebreid en mooi gamma brillen voor zowat alle doeleinden. De brillen uit het sportassortiment worden in Oostenrijk zelf gemaakt en zijn combineerbaar met glazen op sterkte. Wat een skibril – of goggle – echt goed maakt, is afhankelijk van een aantal zaken. 

Lichtomstandigheden

Dat het weer in de bergen snel kan omslaan, is voor wie wel eens op wintersport ging, niet meteen een vreemde verrassing. Van felle zon naar stevige bewolking in pakweg vijftien minuten, het kan zomaar gebeuren. In die omstandigheden is het goed dat je goggle zich mee aanpast. De Fast Adaptation Sight Technology (FAST) maakt dat je snel en in een beweging de bril aanpast aan de lichtomstandigheden. De Peaksight doet dat met twee lenzen. De basislens zit sowieso in de bril en die is prima voor zicht in diffuus licht, mist of bewolking. Komt de zon erdoor, dan klik je de donkerder filter bovenop de basislens. 

Dat aanbrengen van de tweede lens is iets wat je vooraf best even bestudeert en oefent. Neen, het is niet moeilijk en eens je het in de vingers hebt, gaat het vlot, maar een beetje oefening baart kunst. Beide lenzen werken met een LST-filter die extreme veranderingen in lichtsterkte stabiliseert en zo optimaal zicht garandeert.

De techniek versterkt daarbovenop contrasten. Uiteraard bieden beide lenzen 100% bescherming tegen UV-stralen.

Pasvorm

Geen enkele klacht van onze testers omtrent de pasvorm. De Peaksight bestaat eigenlijk uit twee delen. Het voormontuur, gemaakt van een erg licht, flexibel en temperatuurbestendig PPX, laat de bril perfect aansluiten op je helm. Het basismontuur sluit dan weer perfect aan rondom je gezicht. Een meerlagig schuim voorkomt pijnlijke drukpunten op de neus. De pasvorm is quasi perfect, eender hoe lang je de bril ook draagt. De silicone hoofdband zorgt bovendien voor stevige grip op de helm. Verder is de bril voorzien van een uitgekiend ventilatiesysteem waardoor er een goede luchtcirculatie is en de glazen bijna nooit beslaan. In onze test gebeurde dat een keer, maar dat was tijdens het splitboarden in wel heel erg zware omstandigheden. Geen enkele bril die het dan beter zou doen. 

Brildragers

Niet getest, wegens geen brildragers, maar het is wel belangrijk om weten dat de Evil Eye Peaksight voorzien is van speciale optical-clips waar je glazen in sterkte kan opkrikken. Zo heb je steeds een skibril op maat van jouw ogen.

Conclusie

De evil eye Peaksight is momenteel wat ons betreft een van de betere goggles op de markt. De pasvorm is perfect en het systeem met de twee filters werkt eenvoudig en doeltreffend. Het is een beetje oefenen om de extra filter te plaatsen, maar eens je dat in de vingers hebt, word je beloond met een goggle die niet enkel een breed gezichtsveld heeft maar ook een uitstekend zicht in alle lichtomstandigheden levert. Bovendien wordt de bril geleverd in een stevig beschermd opbergtasje en een stoffen omhulsel dat tevens dienst doet als poetsdoekje.

De evil eye peaksight is verkrijgbaar in vier kleuren en wordt de jouwe voor €219.

www.evileye.com

Foto’s: Jo Haegeman