100% Snow

Jérémie Heitz is een waanzinnig goed freerider. Zijn film ‘La Liste’, waarin hij een lijstje maakt van de vijftien steilste vierduizenders die hij wil beklimmen en vervolgens aan waanzinnig hoge snelheden afdalen, is een must-see. Het vervolg ‘La Liste, everything or nothing’, in eenzelfde concept maar deze keer op zesduizenders, is zo mogelijk nog indrukwekkender. Kledingsponsor Mammut ging samen met hun Pro Team atleet Jérémy Heitz aan de slag om een ‘La Liste’-kledinglijn te ontwikkelen. Onder het motto als het goed genoeg is voor Jérémy, zal het voor mij ook wel werken, reed ik afgelopen winter wereldwijd doorheen sneeuw met dit fantastische setje.

Starten met een anekdote: een aantal jaar geleden was ik in Les Marécottes, Zwitserland. Samen met Raphy Richard, de gids die ook in La Liste opduikt, daalden we Vallon du Van, de achterkant van Les Marécottes af. Om terug in de bewoonde wereld te raken, kwam een vriend van Raphy ons ophalen. Die vriend bleek niemand minder dan Jérémy Heitz. De rest van de dag reden we ‘voorzichtige’ lijnen – Jérémy zweette een blessure uit – verder vergezeld door de filmmakers, de broers Falquet. 

La Liste Pro HS Hooded Jacket

Het La Liste Jacket is alles wat je je als geëngageerd freerider – maar ook als pisteskiër met gevoel voor goede kleding – kan voorstellen. Het is robuust en stevig, gemaakt van een drielaags Gore Tex Pro met een waterkolom van maar liefst 28000 mm. 

Even technisch: het waterdicht vermogen van kledij wordt uitgedrukt in millimeter waterkolom. Dat betekent zoveel als de druk waartegen materiaal bestand is voor er water doorheen komt. Om dit te meten wordt in een labo-opstelling een cilinder geplaatst op een stuk stof van 1 cm². Die cilinder wordt langzaam met water gevuld tot er een druppel doorgaat.

De hoogte van het water in de cilinder is de waterkolom. In theorie is een stof met waterkolom 1500 mm reeds waterdicht. In de praktijk, onder beweging of druk van een rugzak, blijkt 1500 mm niet te volstaan. Vanaf 10000 mm kan je spreken van een echte waterdichte stof. Hogere waardes, zoals deze 28000 mm zijn extreem goed, want hoe hoger de druk waartegen je kledij bestand is, hoe langer je droog blijft.

Het Gore Tex Pro-membraan heeft een uitstekend ademend vermogen dat zweet van buiten naar binnen afvoert maar geen vocht van buiten naar binnen toelaat. Veel woorden om te zeggen dat je in het La Liste jacket onder geen enkel beding nat zal worden. Ondanks het feit dat je met een stevig en robuust jacket op pad bent, is het opvallend hoe zacht de stof blijft. De pasvorm is redelijk relaxed en belemmert je op geen enkel moment in je bewegingen. De kwaliteit van de jas staat op een zeldzaam hoog niveau. 

Over kleuren kunnen we blijven zeuren. Persoonlijk vind ik deze ‘Cheetah-Black’ met een paar oranje accenten – die de zichtbaarheid en dus veiligheid verhogen – heel erg knap. Ben je een andere mening toegedaan, weet dan dat er ook een ‘Ice Marine’-versie bestaat. 

Akkoord, met 685 gram is het niet de lichtste shell die je je kan inbeelden maar de vele extra en handige features maken er een topkeuze van, wanneer de omstandigheden op de berg ruig worden. 

Alle ritssluitingen zijn sealed en makkelijk bedienbaar, zelfs met handschoenen aan. Het capuchon is erg ruim en past vlotjes over een helm. Rond de hals heb je twee kleine verluchtingsstroken die wat meer ruimte creëren voor het riempje van je helm of – wanneer je helemaal ingepakt zit – het beslaan van je goggles tegengaan. Verdere verluchting vind je uiteraard onder de armen. 

Zakken in overvloed, zelfs je stijgvellen vinden een plaatsje in een van de vele zakken. Een verwijderbare sneeuwstopper houdt je rug droog wanneer de sneeuw borstdiep ligt. De onderkant van de mouwen is voorzien van een stevige velcro om zo perfect rond je handen te doen aansluiten. 

La Liste Pro HS Bib Pants

In het zelfde materiaal, zelfde waterkolom, gemaakt met evenveel oog voor detail, even robuust en vol handige details  komt de Bib Pants. Hou je niet van een bib, vind je bretellen maar wat gedoe? Weet dan dat het bovenstuk helemaal verwijderbaar is waardoor je deze broek ook gewoon kan dragen. 

Persoonlijk hou ik wel van de bib. Het houdt je broek prima op zijn plaats en dient tevens als een extra laagje. Door de mesh blijft je rug fris en droog. Het zakje van het bovenstuk is trouwens voorzien om je lawine-beeper in op te bergen. 

De pasvorm – met of zonder bib – is ook hier relaxed en comfortabel. Gebruik je het bib niet, dan pas je de broek rond je middel aan door twee stevige velcro’s en/of een broeksriem. Verluchting rond de benen is uiteraard voorzien. En met twee ruime zakken op de benen – ideaal voor de handschoenen – en een kleiner zakje bovenaan raak je de rest van je spullen wel kwijt. In een van de zakken op de benen is overigens een neopreen binnenzakje voorzien, geschikt om je smartphone veilig in op te bergen.

Onderaan is de binnenkant van de broekspijpen verstevigd door een Dyneema-materiaal. Als je met stijgijzers op pad bent, voorkom je zo eventuele beschadiging onderaan de broek. Een elastische sneeuwstopper rond beide benen houdt sneeuw buiten.
Een systeem met lusjes en drukknoppen maakt dat je jas en broek aan elkaar kan vastmaken. 

Conclusie

“La Liste is een collectie opgebouwd uit jarenlange ervaring in de bergen. Het is licht en stijlvol maar zeer praktisch en gedijt in zware omstandigheden.” 

Jérémie Heitz

Mammut heeft met de La Liste Pro-collectie een quasi perfecte outfit voor de freerider ontwikkeld. Het materiaal is sterk, kent een extreem hoge waterkolom, is erg ademend, heeft een prima pasvorm en is voorzien van alle mogelijke functionaliteiten die je je als freerider kan wensen.

Topmateriaal komt niet goedkoop. Het jacket kost €800, de bib pants €700. Maar dan heb je wel meteen een setje waar je je in eender welke omstandigheden eigenlijk nooit zorgen over hoeft te maken.

Meer info: https://laliste.mammut.com/en

En… geniet misschien nog even van de waanzinnige beelden van La Liste.