Wereldbeker Ski Cross – Val Thorens

Leuk nieuws vanuit Val Thorens: de Ski Cross World Cup 2020 gaat door! Het event zal plaatsvinden op 19 en 20 december in Val Thorens. Vanwege de Covid-19 maatregelen zal dat dit jaar achter gesloten deuren gebeuren, maar het zal wel live uitgezonden worden op L’Equipe en Eurosport.

Wat is skicross?

Skicross is een getimed race-evenement dat vaak wordt beschouwd als onderdeel van freestyle skiën, omdat het vergelijkbaar terrein omvat, zoals grote sprongen en indrukwekkende kombochten. Het werd aan het einde van de jaren negentig in de Verenigde Staten ontwikkeld – waar de eerste Winter X Games werden gehouden – en werd in 2003 door de Internationale Ski Federatie erkend als discipline. Het werd een officiële Olympische sport in 2010 tijdens de Winterspelen in Vancouver. Het idee achter skicross was om de opwinding van motorcross naar het skiën te brengen en om races spannender te maken voor het publiek. Wat het onderscheidt van andere alpine disciplines, is dat groepen van vier skiërs tegelijkertijd tegen elkaar racen. Alleen de eerste twee deelnemers van elke run kwalificeren zich voor de volgende etappe met verschillende kwalificatieheats die voor de finale worden georganiseerd.

Skicross-parcours zijn zelf indrukwekkend, bestaande uit een run van ongeveer zeshonderd meter, met een helling van ten minste 33%, met verschillende natuurlijke of kunstmatige elementen die worden gebruikt zoals jumps, verhoogde bochten of boxes om de atleten uit te dagen die een echte show neerzetten terwijl ze snel mogelijk de afdaling doen.

Audi FIS Ski Cross World Cup 2020/21

Val Thorens, het hoogste skigebied van Europa, maakt bekend dat het twee etappes organiseert van de Audi FIS Ski Cross World Cup-wedstrijd die plaatsvindt op 19 en 20 december 2020. Het actievolle programma omvat wilde bochten, sprongen en snelheid die de vaardigheden en techniek van alle deelnemers echt op de proef zullen stellen. Spektakel gegarandeerd!

Het evenement wordt gehouden op de speciale ski-crosshelling genaamd Jean-Fred Chapuis – genoemd naar de plaatselijke Val Thorens-atleet en Olympisch kampioen. Het is een van de meest spectaculaire en technische afdalingen in het resort – 1250 meter lang en de snelste skiër doet er slechts 1 minuut en 10 seconden over. Alle grote internationale namen in de wereld van skicross zullen aanwezig zijn, met naar verwachting meer dan honderd deelnemende atleten.

Dankzij een gunstig besluit van de Savoie-prefectuur en de Internationale Skifederatie, en na uitgebreid overleg gezien de aanhoudende Coronavirus-pandemie, zullen strikte social distancing- en gezondheidsprotocollen worden geïmplementeerd en wordt de langverwachte gebeurtenis bevestigd. De wedstrijd vindt nu echter plaats achter gesloten deuren, maar wordt uitgezonden op zowel Eurosport als L’Equipe TV-kanalen, zodat fans niets van de actie hoeven te missen.

Om veiligheidsredenen worden alle betrokkenen – zowel de organisatoren als de atleten zelf – de dag voor de race, getest op COVID-19. Alle diensten van het resort zullen worden ingezet om de veiligheid te garanderen en ervoor te zorgen dat iedereen de sociale afstands- en gezondheidsmaatregelen volgt.

En zodra de maatregelen versoepelen, is het zeker de moeite om eens met eigen ogen te ontdekken waarom Val Thorens reeds voor de zesde keer als beste skidorp ter wereld werd verkozen: https://100snowmagazine.be/nl/2019/12/15/val-thorens-het-beste-skidorp-ter-wereld/