100% Snow

Paul de Groot is momenteel zonder discussie de beste freeskiër van de Lage Landen. Paul is ondertussen reeds een tijdje gestopt met wedstrijden wat dan weer ruimte liet voor meer nieuwe projecten. Filmprojecten, meer bepaald. En daarmee kwam freeskiër en filmmaker Loïc Isliker in beeld. Afgelopen jaren verblijden ze ons reeds met veel fraais, dit seizoen gingen beide freeriders echter nog een stapje verder.

In de serie ‘Hidden Faces’ gaan Paul en Loïc op zoek naar onbekende en verborgen flanken in en rond het immense skigebied op de grens van Frankrijk en Zwitserland, Les Portes du Soleil. Uiteraard gaan beide skiërs op zoek naar spectaculair en uitdagend terrein, maar daarnaast wordt er ook veel aandacht besteed aan de weg ernaartoe: veiligheid, routes zoeken en uittekenen, materiaal, beslissingen nemen…

‘Hidden faces’ zijn zes filmpjes en dus evenveel verborgen toppen. Elke episode doet het verhaal van de beklimming en afdaling van een ongekende top. 

Episode 1 – Pointe de Ripaille

Langzaam starten moeten de heren gedacht hebben. ‘Pointe de Ripaille’ is een relatief kleine flank in Zwitserland, 1927 meter hoog tussen Champéry en Les Crosets. Dat zorgt voor een vlotte beklimming en een afdaling in waanzinnig goede poeder. Een uitstekende opwarmer.

Episode 2 – Twee pogingen voor Couloir de la Vierge

Neen, het is niet altijd poeder, zonneschijn en vreugde in de backcountry. In Episode 2 gaan Paul en Loïc richting Les Marécottes voor Couloir de la Vierge in het indrukwekkende massief Les Dents du Midi (Rochers de Gagnerie). De eerste poging faalt, te hoog lawinegevaar zorgt voor een lang uitstel waarbij uiteindelijk de echte uitdaging pittiger blijkt dan verwacht.

Episode 3 – Arolla bij zonsopgang

In Arolla zagen Paul en Loïc langs de kant van de weg een prachtige flank. Die kwam meteen op hun bucketlist voor ergens later in het seizoen. Maar goede weersomstandigheden en een stabiel sneeuwpak deden hen beslissen de flank al iets vroeger dan gepland te doen. Een koud en kort nachtje in Cabane des Aiguilles Rouge – zonder dekens – leidde weliswaar tot een schitterende afdaling tijdens zonsopgang.

Episode 4 – Spines op een zonnige poederdag

Drie jaar geleden leerden Paul en Loïc elkaar beter kennen in een berghut in Frankrijk. In die hit lag een boek met beelden van bergen. Een van die toppen in dat boek was Bel Oiseau. Die trok meteen hun aandacht. Toevallig leek Bel Oiseau niet zo heel ver verwijderd te zijn van waar Paul en Loïc voor ‘Hidden Faces’ hun verblijf hadden. Met verse sneeuw en een mooie zonnige dag op het programma werd Bel Oiseau – Alaska style spines inbegrepen – veroverd.

Episode 5 – Pointe de Chésery

Pointe de Chesery ligt in Les Portes du Soleil, tussen Frankrijk en Zwitserland. Voor deze trip krijgen de Nederlanders het gezelschap van Seb Varlet. De weersomstandigheden zijn deze keer echter niet van de partij. Schuilen in een sneeuwhol redt levens en de dag.

Episode 6 – Kamperen bij zonsondergang, afdalen bij zonsopgang

De laatste in de reeks is Dent de Valère, Zwitserland. Een top waar Paul en Loïc al het hele seizoen lang naar zitten te staren. Het is een behoorlijk ingewikkelde noordflank waar niet steeds voldoende sneeuw ligt en het lawinegevaar om de hoek loert. Omdat ze hun tijd willen nemen om de sneeuw te bestuderen wordt er daags voordien vertrokken en gekampeerd. Erg vroeg in de ochtend wordt de berg uiteindelijk beklommen om vervolgens onder een heerlijke zonsopgang te skiën.

Eén reactie