100% Snow

Tot op heden zijn in Frankrijk omwille van de Covid-19 pandemie skigebieden en dus ook skiliften gesloten. Daar hebben ze in het familiale skigebied Saint-Léger-les-Mélèzes in de Hautes-Alpes echter een duurzame oplossing voor gevonden.

De skischool is een samenwerking aangegaan met de plaatselijke manège en nu worden paarden en pony’s ingezet om kinderen de groene of blauwe piste op te trekken. De sluiting van skiliften brengt natuurlijk een flink financieel verlies voor skischolen met zich mee. Om dat enigszins te compenseren wordt nu dus beroep gedaan op pure paardenkracht.

Je door een paard over de sneeuw laten voorttrekken, is niet nieuw. In onze huidige editie brachten wij nog een volledig verhaal omtrent ski-joering. Wij waren aanwezig tijdens de White Turf in Sankt-Moritz en hingen zelf achter een paard om aan 50 kilometer per uur over de sneeuw te vliegen.

De paarden van het skigebied Saint-Léger-les-Mélèzes waren reeds vertrouwd met deze sport. Dus een paar kinderen tot de top van een groene of blauwe piste brengen, was niet meteen een onoverkomelijk probleem. “Twee pony’s kunnen vier kinderen voorttrekken, een trekpaard brengt probleemloos een groep van acht kinderen en de skileraar naar boven”, vertelt Frédéric Degril, directeur van de Franse skischool (ESF). De kinderen houden zich vast aan een touw, het tempo ligt laag zodat valpartijen zoveel mogelijk vermeden worden.

Het stelt de skischool in staat te blijven werken, al is dat natuurlijk op een veel lager pitje dan in normale omstandigheden. Het succes is echter behoorlijk groot wat maakt dat de skischool er momenteel over nadenkt, de pony’s en paarden te blijven inzetten, ook wanneer de liften terug werken. Wil je de ‘paardenkrachtlift’ gebruiken, betaal je een vaste prijs van tien euro voor twee uur. Dat betaal je overigens rechtsreeks aan de manège.