100% Snow

Beklim de bergen op ski’s of splitboard en daal af van de geprepareerde pistes in onverspoord terrein…

Skitoeren zijn een echte ‘back-to-nature ervaring’ en worden steeds populairder. Om ervoor te zorgen dat je eigen winterervaring in harmonie is met de natuur, zijn er een paar dingen om rekening mee te houden. Samen met de Oostenrijkse Federale Bossen en de Oostenrijkse Alpenvereniging heeft de Oostenrijkse Dienst voor Toerisme de belangrijkste informatie samengevat, zodat je veilig en voorzichtig kunt gaan toeren.

Op ski’s of splitboard de bergen beklimmen en buiten de geprepareerde pistes afdalen in onverspoord terrein: skitochten inspireren steeds meer winterliefhebbers, ook dit jaar. “Volgens onze ‘Winterpotentialstudie 2021/22’ heeft ongeveer 3/4 van de Oostenrijkers interesse in beweging in de buitenlucht. Het aandeel is in de Corona-crisis met ongeveer 20 procent gestegen,” zegt Lisa Weddig, directrice van de Oostenrijkse Dienst voor Toerisme. “Met de trendsport skitoeren kun je de bergen op een unieke manier beleven,” vervolgt Weddig.

De pandemie zal zelfs de populariteit van skitochten doen toenemen. “We zullen meer mensen op ski- en pistetochten verwachten, mensen die helemaal nieuw zijn in deze sporten,” voorspelt Michael Larcher, hoofd van de afdeling bergsporten van de Oostenrijkse Alpenvereniging. “Dit maakt onze ‘SicherAmBerg’ en ‘RespektAmBerg’ initiatieven des te belangrijker,” gaat Larcher verder.

Omdat steeds meer beginnelingen de hobby ontdekken, willen de Oostenrijkse Dienst voor Toerisme, de Oostenrijkse Federale Bossen en de Oostenrijkse Alpenvereniging de mensen op de volgende principes wijzen: Informeer jezelf, begin langzaam en geniet voorzichtig, om een veilig samenzijn in al onze leefgebieden te garanderen.

Voorzichtig omgaan met de natuur

Vooral in de winter is een attente omgang met het bos, de natuur en de wilde dieren van groot belang. Wilde dieren in het Alpengebied zijn perfect aangepast aan sneeuw, kou en lage temperaturen. Ze kunnen ook goed tegen strenge winters. Maar alleen als ze in hun toevluchtsoorden niet gestoord worden. En behalve aandacht voor de wilde dieren is ook verantwoordelijk gedrag tegenover het bos zelf van groot belang.

Veiligheid als topprioriteit

‘SicherAmBerg’ is een van de belangrijkste beginselen waaraan de Oostenrijkse Alpenvereniging zich heeft verbonden. Het allerbelangrijkste voor een goede en vooral veilige start van het nieuwe skitochtseizoen is een zorgvuldige voorbereiding van materiaal, lichaam en geest. De uitrustingscontrole is een absolute must: nieuwe batterijen in de lawinebeeper, controleer de vergrendelingsmechanismen van de lawineschep en -sonde, test de rugzak met airbag en controleer de EHBO-tas op haar volledigheid. 

Innsbruck: skitoeren rond de stad

Zonnige skitoers op het Mieminger Plateau.

Waar de zon schijnt, de sneeuw zo prachtig van de bergtoppen glinstert, daar lacht het hart van de skitoerganger. Of het nu een skitoer op de piste is, of een skitoer off-piste met kabelbaanondersteuning voor de eerste paar hoogtemeters, de regio Innsbruck biedt voor iedere smaak, elk niveau en iedere conditie de juiste beklimming. En het beste van alles: de uitgangspunten van vele skitochten zijn met het openbaar vervoer bereikbaar!

Meer Oostenrijkse inspiratie

De Karwendel en het Rofangebergte bieden ontelbare mogelijkheden voor skitoeren in de regio Achensee – zowel voor gevorderden als voor beginners.

Meer info: https://www.achensee.com/en/activities/winter-activities/ski-touring

Kitzbühel: Van de rustige tocht tot de uitdagende route en van de geprepareerde piste tot de freeride-ervaring, er is voor elke skitourer wat wils.

Meer info: https://www.kitzbuehel.com/en/sport/skiing/ski-touring/

Skitour-klassieker Madrisa: Tijdens deze grensoverschrijdende skitour geniet je van een geweldig panorama op de omliggende bergwereld in Montafon.

Meer info: https://www.montafon.at/nl/bergbelevenissen/sneeuw/skitochten