Wie 100% Snow en/of 100% Trails al wat langer volgt, weet dat wij wel eens vaker de lof van Slovenië zingen. Het kleine land genesteld tussen Oostenrijk, Italië, Kroatië, Hongarije en de Adriatische Zee heeft alles wat ons outdoorhart begeert. Maar waar zowat iedereen steeds richting Kranjsak Gora, Bled en de omgeving van Bohinj Bistrica kijkt, richten wij deze keer de blik richting oosten. Weg van de gebaande paden trekken wij dieper Slovenië binnen. Dat betekent echter ook weg van de hogere bergen waar wintersporters volop aan hun trekken komen. Niet erg, herstellende van een hardnekkig virus is een ontdekking met langlauf en sneeuwschoenwandelen op het programma zeker een welgekomen afwisseling in een seizoen dat normaliter bol van adrenaline staat.
Met Dejan Cizl krijg ik een goedlachse, erg aangename reisgezel en bijzonder boeiende gids mee. Dejan zal mij doorheen mijn ontdekking van dit deel van Slovenië constant begeleiden en overdonderen met leuke weetjes, heerlijke culinaire tips, de nodige improvisatie en flexibiliteit in het programma en een portie goede humor. De sfeer is meteen uitstekend.
Stop voor donuts
We worden in de late middag pas in Rogla verwacht. Dat geeft ons voldoende tijd voor een tussenstop in Trojane, een nederzetting op het noordelijke deel van de Sava-heuvels. Op zich is er in Trojane eigenlijk niets te beleven, maar toch is het er een drukte van jewelste, enorme touringcars inbegrepen. Dat heeft alles te maken met het lokale restaurant waar men ‘Krofi’ serveert. Krofi is een soort met abrikozenjam gevulde donut die fantastisch smaakt. En getuige de massa volk die het plaatsje overspoelt, zijn Dejan en ik niet de enigen die daar zo over denken. Met een behoorlijk gevulde maag rijden we door naar Rogla. Doorheen centraal Slovenië rijden, geeft je het gevoel alsof je in een natuurdocumentaire ziet. De landschappen zijn ruw, ongerept en prachtig.
Boomtopwandeling en nachtskiën
In het hart van de majestueuze bossen van het Pohorje-gebergte op de top van de 1517 meter hoge berg Rogla ligt de Pohorje Treetop Walk. Een houten wandelpad van een kilometer lang dat zich doorheen het bos de hoogte inklimt om vervolgens een onwaarschijnlijk mooi uitzicht te bieden. We zitten in het hart van het Pohorje-gebergte, een gebied met bossen, venen en meren. Veel gebieden in het Pohorje-gebergte zijn beschermd en maken deel uit van het Natura 2000-netwerk. Zo zijn er de Lovrenc-meren, een van de meest verbazingwekkende creaties van de natuur in het hele Pohorje-gebied, gelegen in het midden van het veengebied.
De Lovrenc-meren, die ongeveer achtduizend jaar geleden werden gevormd, bestaan uit twintig kleine meren en zijn het grootste hoogveen van Slovenië. Het sneeuwt en op het uitzichtsplatform op 37 meter hoogte heeft de wind vrij spel. Lang genieten doen we dus niet, daarvoor is het weer net iets te guur. Warmte verwelkomt ons in Hotel Planja, centraal in het veelzijdige familieskigebied.
De warmte is echter van korte duur, er staat nog nachtskiën op het programma. Twee pistes worden verlicht en op een gehuurd snowboard schud ik gedurende een paar uur de reis uit mijn benen. Er is niet overdreven veel volk, zowel sleepliften als afdaling gaan snel, de sneeuwkanonnen blijven kunstsneeuw spuiten. Niet dat er nood is aan sneeuw, de hele omgeving is bedekt onder een dikke laag poeder. De wind neemt nog in kracht toe, de sneeuw geselt mijn gezicht, tijd om opnieuw warmte en een avondmaal op te zoeken. Rogla is een mooi skigebied, dat vrijwel helemaal tussen de bossen ligt. De focus ligt hier op families, maar het indrukwekkende funpark en de vele mogelijkheden voor freeriders, zouden wel eens alle type skiërs kunnen verrassen. Met amper veertien kilometer pistes is dit geen enorm groot skigebied, maar om je er een paar dagen te vermaken, voldoet het meer dan uitstekend. Korte runs tussen de bomen, wissel je af met een wandeling op sneeuwschoenen of een langlauftrip door de uitgestrekte bossen.
Golte
In Žekovec nemen we de kabelbaan die ons zowat in de inkomhal van hotel Montis in Golte brengt. Ook hier is het uitzicht alweer fantastisch. De pistes in het skigebied Golte zijn divers. Ze strekken zich uit over vijftig hectare land op hoogtes tussen 1250 en 1600 meter. Meer dan vijftien kilometer aan pistes zijn geschikt voor skiërs van alle soorten. Het plezier van skiën op brede en uitstekend onderhouden pistes wordt versterkt door het uitzicht op de Kamnik-Savinja Alpen en andere nabijgelegen bergen. Langlaufers kunnen hun vaardigheden testen op een loipe die begint bij Stari Stani.
Vijftien kilometer pistes, die ik bijna voor mezelf heb, verkennen, duurt nu ook weer niet zo heel erg lang. Tegen de middag heb ik alle pistes talloze keren gereden. En heb ik genoten van veel verse sneeuw, prima onderhouden pistes en bosrijke panorama’s. In het prachtige en moderne hotel Montis genieten we van een heerlijke lunch in een schitterend kader. Dejan heeft voor deze middag, op onze weg naar de Logar-vallei nog een aantal leuke plannen in het achterhoofd.
En zo komt het dat we halt houden in het onooglijk kleine dorpje, Ljubno ob Savinji, idyllisch gelegen aan de rivier de Savinja in de schitterende Savinja-vallei. In hetzelfde gebouw als de toeristische dienst is een interactief museum gehuisvest waarin dieper wordt ingegaan op de geschiedenis van houtbewerking en hoe het hout met indrukwekkende houten raften langs de rivier werd vervoerd. De Savinja-regio wordt bekleed met bossen, oude kerken en traditionele boerderijen. In een van die boerderijen houden we halt voor een lokale, eenvoudige maaltijd. De dorst spoelen we weg met een reeks stevige schnapps.
Logarska Dolina
De Logar-vallei, in het gebied Solčava, is een van de mooiste alpiene gletsjerdalen van Europa. Het wordt omringd door de Kamnik-Savinja Alpen en is een van de drie valleien in dit gebied, de andere twee zijn Robanov Kot en Matkov Kot. Vanwege de uitzonderlijke natuurlijke en culturele attracties is het uitgeroepen tot landschapspark. Het park heeft de internationale CIPRA Future in the Alps Award gewonnen voor succesvol beheer van het beschermde gebied. De weg erheen is bedekt met een dik pak sneeuw. Auto’s en ander verkeer zijn er tot een absoluut minimum beperkt. Het is er heerlijk rustig. De meeste inwoners van dit gebied wonen op hooggelegen boerderijen.
Aan de rand van de Logarska Dolina ligt met het viersterrenhotel Plesnik een wondermooie oase van rust. Plesnik hotel is een familie boetiekhotel en een icoon van duurzaam toerisme in de Sloveense alpen. Het is tachtig jaar traditie, verweven met de modernste duurzame technieken. De ontvangst is hartelijk, de kamer schitterend, de wel heel erg uitgebreide wellness excellent, het diner – lokaal en organisch – subliem.
Langlauflessen
Over een besneeuwd pad wandelen we naar het iets verderop gelegen Penzion Ojstrica. Ik krijg wel heel erg dunne latten in de handen gestopt. We gaan langlaufen. De Logar-vallei is een paradijs voor langlaufers, zowel in de klassieke- als in de skatestijl. Nu heb ik best veel ervaring in de sneeuw, maar langlaufen, dat is een primeur. Het aanleren gaat snel en vlot en na pakweg dertig minuten schuifelen Dejan en ik doorheen weides en bossen. De enige geluiden zijn vogels, het glijden van onze latten en een verhoogde ademhaling. Het is puur genieten en tot rust komen.
In de namiddag ruilen we langlauflatten in voor sneeuwschoenen. Het plan is om naar de negentig meter hoge Rinka-waterval te stappen. De overdaad aan sneeuw dwarsboomt echter dat plan. Een autorit brengt ons via een korte uitstap in Oostenrijk naar onze volgende stop, de schilderachtige alpiene vallei van Jezersko
Jezersko
Omringd door de hoge toppen van de Kamnik-Savinja Alpen in het noorden van het land, ligt de ongerepte natuurparel van Jezersko. Het is een plek waar de natuur regeert. In Toeristenboerderij Šenkova domačija is de ontvangst hartelijk en de kamers waarlijk schitterend. We beleven een heerlijke avond in het gezelschap van de uitbaters van de boerderij. De hoeve is een parel van de Alpenarchitectuur, en werd gebouwd nadat het grote meer, dat de vallei van Jezersko bedekte, in de 14e eeuw verdween. Het gegraveerde jaartal 1521 boven de deur van het hoofdgebouw vertelt ons over de leeftijd. De originele gebouwen en bouwstijl zijn bewaard gebleven en het hoofdgebouw van de hofstede valt tegenwoordig onder de bescherming van het nationale culturele erfgoed. Uitbaters Drejc en Polona zijn bergliefhebbers in hart en ziel. In 1995 daalde hij samen met broer Davo, als eersten de achtduizend meter hoge Annapurna in de Himalaya af.
Behalve van de Annapurna (8091 meter) skiede hij ook van de oostwand van de Matterhorn (4478 meter) en talloze keren van de Mont Blanc (4807 meter). Meer dan tien jaar lang leidde hij de bergsportafdeling in Jezersko. Na de tragische dood van zijn broer Luka en andere leden van het reddingsteam boven de berg Okrešelj, nam hij de leiding over van de Mountain Rescue Association in Jezersko. Polona beklom als achttienjarige, samen met Drejc de Mont Blanc. In 1996 nam ze deel aan de Jezersko expeditie naar Zuid-Amerika, waar ze haar hoogterecord van 5200 meter haalde. In 2007 skiede ze vanaf de schouder van de Mont Blanc, 4500 meter hoog, en in 2008 ook vanaf de top van de 4105 meter hoge top Dom de Neige in het Ecrins-massief.
Daags nadien gaan we opnieuw langlaufen. Ik heb de smaak nu helemaal te pakken. Het is een ideale cardiotraining, helemaal geschikt om langzaam maar zeker terug de fysieke conditie op niveau te krijgen. Langs het bevroren meer waar de loipes uitgetekend zijn, is het in genieten van een serene rust en heerlijke landschappen. Mijn ontdekking van een ongerept deeltje Slovenië sluiten we af met een overweldigend lekkere lunch in Dvor Jezersek.
Tekst en foto’s: Jurgen Groenwals