100% Snow

Het Britse SunGod heeft op behoorlijk korte termijn een geslaagde intrede gemaakt op de markt van zonnebrillen en goggles. Scherpe prijzen en de mogelijkheid je goggles of zonnebril helemaal naar jouw eigen smaak te personaliseren belooft SunGod een buitenbeentje op de – drukke – goggle-markt te worden. Wij gingen langs in SunGod Basecamp en Verbier, haalden de beste fashionista in ons naar boven en stelden zo onze eigen goggle en zonnebril samen.

SunGod maakt sinds 2013 zowel goggles als zonnebrillen, zowel voor sportief als voor dagdagelijks gebruik. Fietsers, zeilers, hikers, bergadepten en dus ook skiërs en snowboarders vinden zeker hun gading in het behoorlijk uitgebreide gamma van de ‘goden van de zon’. SunGod stelt zich als doel brillen meer duurzaam te maken en dat in de meeste extreme omstandigheden. Zij het nu met de top van de Mount Everest als doel of de Atlantische Oceaan oversteken, SunGod is er om je ogen te beschermen. 

Duurzaam

Brillen zijn toch van plastic? Dat is toch sowieso slecht voor de planeet. Wel, SunGod maakt zich sterk dat het gebruikte plastic recycleerbaar en bijzonder sterk is. Eigenlijk zou je bril levenslang moeten kunnen meegaan. Gebruik je materiaal langer, dan is dat natuurlijk wel weer voordelig voor de natuur. SunGod wil dat je slechts een keer een bril moet kopen en dan nooit meer. Dat maakt ook dat SunGod je een levenslange garantie geeft. Breek je een bril, herstelt SunGod hem. Want herstellen is beter dan vervangen. Verder maakt SunGod gebruik van 100% gerecycleerd en recycleerbaar materiaal voor alle verpakkingen. Samenwerkingen met ‘Surfers against Sewage’ en ‘Protect Our Winters’ liggen dan ook voor de hand.

Freeride World Tour

In de wintersportscène sponsort SunGod een reeks skiërs en snowboarders. Het belangrijkste uithangbord voor SunGod is de Italiaanse meervoudige winnares van de Freeride World Tour, Arianne Tricomi. Arianne Tricomi won tussen 2018 en 2020 drie keer op rij de Freeride World Tour. Arianne draagt een Vanguards goggle en een Vulcan zonnebril. Naast Arianne heeft SunGod ook snowboarder Thomas Feurstein, vice-wereldkampioen van de Freeride World Tour 2018, in de rangen. Thomas draagt de Snipers-goggle.

Goggles

Met Vanguards en Snipers heeft SunGod dus twee modellen goggles in het aanbod. Voornaamste verschillen tussen beide modellen situeren zich op het vlak van het gezichtsveld van de lens.

De Vanguards heeft maximaal gezichtsveld, terwijl de Snipers een iets kleine gezichtsveld heeft. De bovenkant van de Snipers is daarbovenop voorzien van de nodige ventilatie. Het is een kwestie van persoonlijke smaak, want voor beide modellen wordt gebruik gemaakt van hetzelfde type 4KO-lens. Deze polycarbonaat-lenzen zorgen voor een maximaal contrast ongeacht de lichtomstandigheden. De lenzen zijn uiteraard 100% UV-beschermend en krijgen een drielaagse antikras-beschermlaag. Een ultra-flexibel TPU-frame dat perfect aan je gezicht aansluit en een stevige strap met silicone strips maakt het plaatje compleet. Binnenin krijgen we een triple-layer density foam voor comfort en perfect aansluiten aan het gezicht. SunGod biedt voor al haar goggles acht verschillende kleuren van lens aan, gaande van een High-Vis Blue over Snow Pink en Snow Green tot Smoke en Snow Chrome. Afhankelijk van de weersomstandigheden kies je dus de meest geschikte lens.

Personaliseren

Tot zover niets nieuws, hoor ik jullie denken. Wel, dat klopt, maar wat SunGod uniek maakt zijn de ontelbaar vele mogelijkheden tot personalisatie.

In SunGod Basecamp in Verbier staat de koffie warm en maakt Dougal Russel ons wegwijs doorheen de vele opties en mogelijkheden tot personaliseren. Beginnen doen we met een frame – Vanguards of Snipers -te kiezen.

Ons oog valt op de Snipers. Vervolgens kiezen we uit de vijf beschikbare framekleuren, een zwart frame. Acht mogelijke lenskleuren waaruit we eentje moeten kiezen, is de volgende stap. Ervaring leert ons dat een goede lens voornamelijk van belang is wanneer de weers- en lichtomstandigheden niet helemaal optimaal zijn. Bij mist of een bewolkte dag heb je veel meer nut van de juiste lens dan wanneer het zonnetje alles netjes verlicht. Dat maakt dat we kiezen voor de High-Vis Blue lens. Een lens die een grote zichtbaarheid moet garanderen op bewolkte dagen in slechte lichtomstandigheden. De laatste stap is de keuze van een strap. Daarvoor heb je 21 verschillende straps: wit, zwart, roze, navy… met groot of klein SunGod logo of met de naam SunGod op de strap en twee ‘specials’ in de vorm van een Freeride World Tour-strap en een ‘Protect Our Winters’-versie. Wij gaan voor de Protect Our Winters-strap. De extra bijdrage die we daarvoor dienen te storten aan de POW-organisatie nemen we er met de glimlach bij. Een tiental minuten later hebben we een goggle zoals wij hem graag zien. En met 125 euro is dat geeneens een overdreven grote investering geweest. 

Zonnebril

SunGod heeft – naast goggles – ook een fraai aanbod aan zonnebrillen. Het hele gamma aan zonnebrillen bespreken zou ons hier te ver leiden. Maar nu we toch in het SunGod Basecamp aan het knutselen zijn met frames en lenzen, is dit wel het uitgelezen moment om meteen ook een zonnebril samen te stellen.

Uit de vijf verschillende frames kiezen we een Sierras. Niet meteen een bril specifiek voor één bepaalde sport, maar een mooie allrounder die ook prima voor dagelijks gebruik kan dienen. Acht verschillende kleuren – we gaan voor de ‘Matte Black Tortoise’ -, zeven kleuren voor de lens (‘Polarised Fire’) en acht verschillende kleuren voor het logo (‘Brushed Red’) tekent paraat voor onze zonnebril, waarbij 85 euro ook hier niet overdreven duur is. 

Nu begrijpen we ook wel dat je niet zomaar eventjes naar Verbier kan om een goggle te gaan kiezen. Geen nood, via de SunGod-website stel je met een paar muisklikken je eigen goggle of zonnebril samen.

De volgende maanden gaan we aan het testen met de SunGod-goggles. Een verslag daarvan mag je later verwachten.