100% Snow

Iets meer dan een jaar geleden verbaasde The North Face met hun FutureLight™, een nieuw, ademend en waterdicht materiaal ontwikkeld met innovatieve nanospinning-technologie en duurzame toepassingen. Futurelight™ werd zo meteen het meest geavanceerde, ademende en waterdichte outdoormateriaal op dat moment beschikbaar.

Scott Mellin, Global General Manager Mountain Sports bij The North Face: “Het beeld van een waterdicht product is nu nog vaak iets wat ritselt en benauwd aanvoelt. Met FutureLight™ kunnen we in theorie álles ademend, waterdicht en – voor het eerst ook – comfortabel maken. Denk aan een waterdicht T-shirt, een waterdichte trui of zelfs een spijkerbroek. We beginnen nu met jassen, tenten en handschoenen, maar de mogelijkheden zijn onbeperkt.”

Met FutureLight™-technologie zet The North Face ook een nieuwe standaard in duurzaamheid dankzij nieuwe toepassingen in het creatieproces van de stof. Het merk is nu in staat op verantwoorde wijze drielaagse kleding te maken door gebruik van gerecycleerde stoffen en een productieproces waarvoor minder chemicaliën nodig zijn. Bovendien draait de fabriek op zonne-energie. 

Baanbrekende technologie 

Het nanospinning-proces dat wordt gebruikt om de FutureLight™-stof te creëren, stelde de ontwerpers van het merk voor het eerst in staat om luchtdoorlatendheid toe te voegen aan het membraan van een stof. In het proces worden op nanoniveau gaatjes gecreëerd, waardoor een buitengewone poreusheid ontstaat. Tegelijkertijd is het materiaal volledig waterdicht, kan er lucht door het materiaal bewegen en is er betere ventilatie dan ooit. 

Daarnaast biedt nanospinning ontwerpers de mogelijkheid verschillende zaken aan te passen: gewicht, stretch, ademend vermogen, duurzaamheid, samenstelling (gebreid of geweven) en textuur. Zo is de stof af te stemmen op specifiek gebruik, bijvoorbeeld door het ademend vermogen te vergroten in kleding voor cardio-oefeningen die vragen om voldoende zuurstof. Of door de bescherming tegen natte weersomstandigheden te verbeteren. De mogelijkheid om deze factoren in stoffen aan te passen, is uniek in kleding, uitrusting en accessoires.

Mellin: “Disruptie is een van de kernelementen van het DNA van The North Face. Dat is waar onze organisatie op gebouwd is. En tot op de dag van vandaag is ons uitgangspunt dat disruptie de sleutel is tot toekomstige groei. Onze teams zijn voortdurend bezig met de toekomst van ons producttechnologieportfolio en met de vraag hoe we grenzen kunnen verleggen om de volgende innovatie voor onze atleten en consumenten te creëren. Zo kwam FutureLight™ ook tot leven. Het is de reden dat consumenten vanaf nu voor altijd andere verwachtingen zullen hebben van onze producten.”

Getest door atleten…

FutureLight™ ontstond in de bergen, waar het internationale The North Face-team van atleten behoefte had aan betere prestaties en een beter ademend vermogen van hun waterdichte uitrusting. Het materiaal is vervolgens uitgebreid getest door het wereldwijde atletenteam van het merk. Het werd geschikt bevonden voor expedities door het te gebruiken onder de zwaarste omstandigheden, zoals op Mount Lhotse en Mount Everest in de Himalaya. 

Voor het testen van de FutureLight™-stof beklom en skiede Jim Morrison in 2018 op drie pieken van 8000 meter, waaronder Everest en Cho Oyu, en daalde hij als eerste ter wereld de Lhotse Couilor af met zijn partner Hilaree Nelson. 

Nelson, aanvoerder van het The North Face-atletenteam: “In de afgelopen twee jaar heeft ons team van klimmers, skiërs, alpinisten, snowboarders en trailrunners FutureLight™ in elke discipline uitvoerig getest. Zo toonden ze de werking van deze technologie aan onder uiteenlopende weersomstandigheden en in diverse klimaten over de hele wereld. In alle jaren die ik in de bergen doorbracht, heb ik nog nooit een product ervaren, dat zo goed presteerde als FutureLight™. Het zet een nieuwe standaard voor wat ik verwacht van een waterdicht materiaal.” 

“De vloeistoftest voor FutureLight™ is nog extremer dan de NFPA-testen die UL uitvoert. Dit bewijst dat FutureLight™ niet alleen volledig waterdicht is, maar ook geschikt voor de zwaarste outdoorexpedities”, zegt Michael Seward van UL.

… en door 100% Snow

100% Snow was een van de uitverkorenen om de nieuwe Futurelight™ kledij tijdens een trip in Svallbard te testen. Het volledige verhaal van deze reis doorheen een arctische wildernis lees je in onze tweede editie van 100% Snow. Hier beperken we ons tot onze testindrukken.

De FutureLight™ jas en broek zijn wel heel erg licht. Met name het setje dat specifiek voorzien is voor toerskiër (Summit Series) weegt amper iets. Ik testte zowel de toerskibroek als de iets steviger uitgevoerde freeride-jas (Steep Series) en was danig onder de indruk. Eigenlijk moet je deze jas nooit uitdoen in de bergen. De jas is licht genoeg, heeft een enorm ademend vermogen en voert transpiratie zo efficiënt af dat je hem ook tijdens het klimmen gewoon kan aanhouden. Daarbovenop is de jas wel heel erg comfortabel en aangenaam om dragen. Eigenlijk merk je amper dat je een jas aanhebt. Kom je boven op de berg, volstaat het om een extra laagje aan te trekken en aan de afdaling te beginnen. Afhankelijk van de jas die je gebruikt, zijn er bovendien nog extra ventilatieritsen. Die heb ik echter op geen enkel moment geopend. De warmteregeling en het ademend vermogen zijn echt van een zeldzaam hoog niveau. Een keer deed ik voor de afdaling zelfs een dikke donsjas aan boven de FutureLight™jas waardoor deze als een soort tweede laag fungeerde, ook dat werkte perfect.

 

Komt erbij dat het materiaal sterk genoeg is om rotsen, takken en ander ongein te trotseren. Wisselende weersomstandigheden, zo zou ik mijn eerste dagen op Svalbard best kunnen omschrijven. Bittere koude werd afgewisseld door veel te warme temperaturen om te klimmen. We kregen sneeuw en zelfs regen te verwerken. De laatste dag was heerlijk zonnig, maar op de top van de berg bleek het al snel vrieskoud te zijn. FutureLight™ gaf geen krimp en presteerde in alle omstandigheden voortreffelijk. Materiaal van de toekomst? Het zou kunnen. The North Face heeft met FutureLight™ alleszins de grenzen van waterdicht, ademend en licht materiaal een eind verlegd. We draaien al flink wat jaren mee in de wintersportindustrie, maar deze FutureLight is toch wel een van de beste setjes kledij die we ooit droegen. Het materiaal voelt helemaal anders aan dan die ouwe getrouwe hardshell, maar na dertig minuten hiken ben je dat helemaal vergeten. En wil je eigenlijk niets anders meer.