100% Snow

Meteen met de deur in huis: dankzij deze Dragline jacket en bib van The North Face in ‘Vivid Orange-Roxbury Pink’ daal je nooit meer ongezien eender welke bergflank af. Wie echter voorbij de opvallende kleurstelling kijkt, ontdekt een technische wintersportoutfit, boordevol handige details. 100% Snow reed de afgelopen maanden niet onopgemerkt doorheen de Alpen en deed de test.

© Fred Guerdin

Dragline

De dragline-serie van The North Face richt zich op de actieve skiër en/of snowboarder. Uiteraard is het volledig wind- en waterdicht. Dankzij de driedaagse DryVent™-technologie is het eveneens prima ademend. Dryvent™-materialen zijn ontwikkeld met verschillende gewichten, texturen en prestatie-eigenschappen. De buitenkant van Dryvent™-kleding is behandeld met een duurzame waterafstotende afwerking die zo voorkomt dat druppels zich kunnen vormen om op die manier water van het stof af te stoten. Je zweet kan wel naar buiten, vocht van buitenaf kan niet naar binnen.

De Dragline gaat echter nog een stapje verder. De hele serie is gemaakt van gerecyclede en biobased materialen. Alles om je voetafdruk te verkleinen. Verder noteren we volledig gesealde zomen en bijzonder sterke ritssluitingen op zowel jas als broek.

Dragline-jacket

Zakken en een aantal grote vlakken in ‘Roxbury Pink’ op een ‘Vivid Orange’ achtergrond, het is even wennen. Maar zodra je de jas aantrekt, voel je als het ware de kwaliteit en duurzaamheid van deze Dragline-reeks. Het materiaal voelt erg robuust aan, de ritssluitingen zijn sterk en – mede dankzij een stoffen lusje – zelfs met handschoenen aan vlot manipuleerbaar. De centrale ritssluiting loopt erg hoog door zodat je ook in ruige weersomstandigheden perfect beschermd blijft. Een dubbele rits waardoor je ook onderaan het jacket een stukje kan opendoen ontbreekt echter. Wanneer je met een klimgordel op stap gaat of gewoon even je laagjes opnieuw goed wilt steken, is zo’n rits die je langs onder kan openen, wel handig. 

Aan zakken geen gebrek. We noteren twee erg ruime borstzakken en twee zakken onderaan, zowel met rits als met drukknoppen. De linkerborstzak is bovendien voorzien van een mediapoort. Op de linkermouw zit het obligate zakje waar je je skipas in bewaar. In dat zakje zit eveneens een zacht doekje om je goggles mee te reinigen. Let daar toch maar even mee op, je zal heus niet de eerste zijn die door het reinigen van zijn bril zijn dure skipas ergens onder de sneeuw ziet verdwijnen. Polsbanden zijn verstelbaar dankzij een erg stevige klittenband.

© Fred Guerdin

Onder de mouwen zijn ventilatiekanalen voorzien, die zijn geen overbodige luxe want ook al is de Dragline-jas een pure hardshell, het is een behoorlijk dikke en warme hardshell.

© Fred Guerdin

Het capuchon is ruim genoeg om over je helm te gaan en kan snel afgesteld worden door een snoertouwtje langs beide kanten van het capuchon. Langs de binnenkant krijg je nogmaals twee erg ruime zakken en een sneeuwstopper.

Dragline-bib

Bibs… je houdt ervan of je vindt er niets aan. Ondergetekende behoort tot de eerste categorie. Het is warm, fungeert als een extra laagje en je broek blijft steeds op zijn plaats zitten.

De eerste keer het Dragline-bib aantrekken, is geen sinecure. Waar moeten die bretellen heen? Hoe kruip ik daar juist in? Eenmaal daarin geslaagd, krijg je – net als bij het jacket – een erg duurzaam, robuust en warm geheel. Met de bretellen is het aanvankelijk een beetje spelen tot je de voor jou gewenste lengte hebt gevonden, net als met het snoer om je middel om de bib in een perfecte fit te leggen.

© Fred Guerdin

Ook hier vinden we ruim veel zakken. Op het bovenstuk van de bib zijn twee kleine borstzakken voorzien, handig om kostbare spullen of je portefeuille in op te bergen.

© Fred Guerdin

Verder krijg je twee steekzakken en twee erg ruime zakken op je benen, afgesloten met een stevige klittenband. De ventilatiekanalen zijn eerder aan de kleine kant. Onderaan de pijpen is versteviging voorzien en de sneeuwvanger is ruim genoeg om ook vlot over softboots te passen. Enige nadeel wat we aan deze bib opmerken, situeert zich op vlak van de centrale ritssluiting. Die is bijzonder lang en loopt slechts in een richting. Zelfs een kleine sanitaire stop betekent dat je het hele bib – en dus bij uitbreiding alle laagjes die je over het bib aanhebt – moet gaan uittrekken. The North Face had dit makkelijk kunnen voorkomen door een dubbele ritssluiting te voorzien.

Het Dragline jacket en bib zijn ons erg goed bevallen. Het is een warm, duurzaam en sterk setje kleding met oog voor details waarmee je nooit meer onopvallend rondrijdt. Als The North Face werk maakt met onze puntjes van kritiek, zijn we voor 100% tevreden.

Dragline jacket: €425

Dragline bib: €325

Foto’s: Fred Guerdin