100% Snow

Begin deze winter verblijdde The North Face ons met hun nieuwste donsjas, de Thermoball 50/50. Met een winter die langzaam maar zeker op zijn einde komt, blikken wij met heel voldoening terug op deze donsjas die ons op een paar bijzonder koude dagen heerlijk warm hield. 

Thermoball

Thermoball werd reeds in 2020 door The North Face geïntroduceerd. Toen ging The North Face een partnership met PrimaLoft aan om een nieuw, synthetisch alternatief voor dons te ontwikkelen. Het resultaat was Thermoball, een technologie met het lichte gewicht, de luchtigheid, warmte en samendrukbaarheid van dons. Bijkomend voordeel van de ThermoBall is dat deze even goed isoleert bij nat weer als een synthetisch materiaal.

In tegenstelling tot traditionele, ononderbroken synthetische voeringen is de kleine ronde PrimaLoft® synthetische vezel sterk geclusterd. Hierdoor lijken de vezels op donsclusters, waar de warmte in kleine luchtzakken wordt opgesloten om deze vast te houden.

Warm en droog

In deze Thermoball 50/50 zijn die clusters een reeks met dons gevulde stoffen buizen gecombineerd met een erg luchtdoorlatende bovenstof om zo een ademende donslaag te creëren. Tijdens een splitboardtoer, op een ijskoude Zwitserse dag, droeg ik het Thermoball jacket als tussenlaag onder een The North Face FutureLight hardshell en niet enkel bleef mijn lichaam heerlijk warm, maar ook zweet werd snel en efficiënt afgevoerd. Warm en droog, zo hoort goede bergsportkledij te functioneren. De buizen hangen langs de binnenkant van de jas en kennen behoorlijk grote tussenruimtes. Dankzij die openigen kan vochtige lucht ontsnappen. Alle materialen zijn erg licht en luchtdoorlatend. Het jack is gevuld met ultrawarme Thermoball Eco-isolatie, terwijl het met 520 gram behoorlijk licht is.

Het capuchon sluit mooi aan en kan eenvoudig versteld worden. De steekzakken en de binnenzak zijn voldoende ruim. De hele jas kan overigens worden gecomprimeerd en opgeborgen in de linkerzak. De interne koordstopper maakt dat je het jacket mooi rondom je lichaam kan doen aansluiten.

Milieuvriendelijk

Deze jas krijgt het ‘Exploration without compromise’-label van The North Face. Dat betekent dat er voor minstens 75% aan gerecycleerde en/of duurzame hernieuwbare materialen worden gebruikt. De Thermoball Eco is gemaakt van 100% gerecycleerd polyester en isoleert effectief in koele, vochtige omstandigheden. De gebruikte nylon op de armen is eveneens 100% gerecycleerd, terwijl de nylon op het lichaam dat voor 80% is. Momenteel is het Thermoball 50/50 jacket een van de meest duurzame producten uit het gamma van The North Face. 

Conclusie

Het Thermoball 50/50 jacket is specifiek ontworpen voor hiking. Dat heb ik de afgelopen maanden er dan ook mee gedaan, zowel in erg koude als gemiddelde temperaturen. Verder heb ik de jas gebruikt als isolatielaag onder mijn hardshell tijdens zowel freeride-uitstappen als tijdens het splitboarden. Wat steeds opvalt, is de uitstekende isolatie en de efficiënte wijze waarop vocht wordt afgevoerd. Het ademend vermogen is echt indrukwekkend.

De Thermoball 50/50 kost je €350.

www.thenorthface.eu

Foto’s: Jo Haegeman