100% Snow

Als je zes keer verkozen wordt tot beste skidorp ter wereld en zeven keer tot beste skidorp van Frankrijk dan moet er meer aan de hand zijn dan een paar mooie pistes, fraaie hotels en een pistenbully. Val Thorens kan alweer een trofee in de prijzenkast bijschuiven. Maar wat maakt Val Thorens nu anders en vooral beter dan de rest? Wij trokken tijdens het openingsweekend – La grande premiere – richting Savoie en gingen op zoek naar het waarom.

Het weer is niet helemaal van de partij. Akkoord, het heeft al flink gesneeuwd de afgelopen weken en het gros van de bergen in reeds bedekt onder een wit tapijt. Maar… bij aankomst raast er een heuse storm door het dorp en de omringende bergen. De wind waait zo fel dat je je moet schrap zetten om niet gewoon weggeblazen te worden. Deze vrijdagmiddag zijn alle liften gesloten. We zoeken beschutting in de Goitschell skiwinkel.

Tune your feet

Honderden skibotten per week passeren hier door de handen van de medewerkers. Om zich ervan te verzekeren dat iedereen die hier met een paar skischoenen buitenwandelt, geen last heeft van pijnlijke voeten, wordt er gebruik gemaakt van de Boot Doc scanner, een primeur voor Val Thorens.

Je gaat voor een aantal seconden op het apparaat staan en dat maakt vervolgens een grondige analyse van je voet: hoe lang, hoe breed, je voetboog, verschillen tussen de voeten, voettype… Al die gegeven worden netjes verwerkt en geven meteen een duidelijk beeld over het type schoen dat jij nodig hebt. Het scheelt tijd in de verhuur en je krijgt gegarandeerd een skischoen die je perfect past.

DPS Phantom

Goitschell heeft nog meer innovaties in huis. DPS Phantom is een revolutionaire manier van waxen. Gedaan met strijkijzers, blokjes wax afhankelijk van de temperatuur, borstels en schrapers. Phantom is een eenmalige behandeling van je ski’s of snowboard waardoor je nooit meer moet waxen. Phantom is een polymeer-technologie die als het ware de chemische samenstelling van je base verandert. Je brengt de Phantom aan op je base, vervolgens gaat je ski of snowboard in een UV-machine en je bent klaar om te glijden. Voor altijd. 

Voor meer info: https://www.dpsskis.com/phantom-glide

Wanneer we Goitschell verlaten, wakkert de wind verder aan. Onheilspellende berichten over een gesloten gebied op zaterdag steken steeds luider de kop op. We schuiven de benen onder tafel in La Maison voor een stevige kaasfondue. 

Ondertussen is het wel duidelijk geworden, morgenochtend blijft het skigebied gesloten. Fahrenheit 7 is de ideale plaats om een feestje mee te pikken.

Met een ochtend waarin we eigenlijk niets te doen hebben, kuieren we even rond in Val Thorens. Wat ons opvalt is dat het dorp flink geïnvesteerd heeft in een opknapbeurt. Gezellige restaurants, hippe cafeetjes en trendy koffiebars, winkels met traditionele producten vonden hun plaats. Een ontbijt vol boordevol vitaminen of genieten van een lokaal bio-biertje het kan hier perfect. Volgend jaar wordt het sportcomplex en de wellness onder handen genomen. Accommodaties werden gerestaureerd en nieuwe luxueuze hotels vonden hun weg. Vier- en vijfsterrenhotels maken het dorp aantrekkelijker voor de meer gefortuneerde wintersporter.

Immens skigebied

Het openingsweekend is ook voor een reeks wintersportmerken een showcase van wat voor nieuws zij dit jaar op de markt brengen. Nieuwe ski’s, snowboards, snowscoots… je roept het maar. En wat meer is, je kan het niet enkel bekijken, maar ook daadwerkelijk meteen onder handen nemen op de pistes…. die eindelijk lijken open te gaan deze middag. Val Thorens is met 2300 meter het hoogst gelegen skidorp van Europa. Veel sneeuw en een extra lang seizoen – van november tot mei – zijn de kernwoorden. 

Tel daar nog pistes voor ieders kunnen en een prachtige gletsjer bij en je zit gebeiteld voor een uitstekende wintersportvakantie. Die hoge ligging heeft echter ook een nadeel: het gebrek aan bomen en bossen waar je zelfs bij minder goed weer kan skiën, speelt hier soms parten. Geen nood, echter Val Thorens maakt deel uit van het mega-gebied Les Trois Vallées, met zeshonderd kilometer aan pistes ruim voldoende om zelfs de grootste freak een week lang te vermaken. Elke dag andere pistes, het zou zomaar eens kunnen. En och ja, hadden we reeds iets vermeld over die adembenemende panorama’s? Deze middag moeten we het echter helaas stellen met slechts twee geopende liften en een handjevol pistes. Wintersporters die reeds maanden nagelbijtend op hun eerste lijnen in de sneeuw zitten te wachten, zorgen dan ook voor de nodige drukte op die paar pistes. 

Fahrenheit 7

Gisteren hielden we ons op in lounge en bar voor een leuk feestje. Vandaag hebben we diner in restaurant ‘La Rotisserie’ waar chef Jérôme Godon met verse lokale ingrediënten de heerlijkste schotels op je bord tovert. Lang kunnen we niet blijven deze keer, we moeten ontiegelijk vroeg uit de veren voor een skitoertrip.

Vroege vogels

Het is nog donker wanneer we ons splitboard loskoppelen en stijgvellen kleven. Op het programma staat een soort van ochtendgymnastiek die ons een goede driehonderd hoogtemeters hoger naar Chalet Caribou brengt en waar een stevig en heerlijk ontbijt die grommende maag tevreden stelt.

De rest van de dag razen we in het spoor van skileraar, Michel van de Vijver, over het mooiste wat Val Thorens zo vroeg op het seizoen reeds te bieden heeft. Laatste stop die dag is La Folie Douce, een keten van après skibars in de Franse Alpen. Het is buitenlucht entertainment. In sommige ketens geniet je van een wervelend cabaret, anderen doen het met livebands of dj’s. Vanaf ongeveer 15u30 start het feest. Je neemt de lift van Plein Sud en je gaat letterlijk over de hoofden van de feestvierder. Het feest is top, regelmatig zijn er bekende artiesten of dj’s, iedereen gaat uit de bol. Hamburger en een pintje in de “Rue de la soif” sluit een korte maar krachtige opening van het wintersportseizoen af. We zijn alvast opgewarmd voor wat de volgende maanden komen zal.

Beste skigebied, beste skidorp

Tijdens de World Ski Awards is Val Thorens opnieuw verkozen tot ‘Beste skidorp ter wereld’. Meer dan 1,6 miljoen mensen namen deel aan de stemming. Daarmee laat het populaire skigebied wereldwijd gerenommeerde dorpen als Verbier (Zwitserland) en Kitzbühel (Oostenrijk) achter zich. De wintersportplaats werd bovendien voor de zevende keer op rij verkozen tot ‘Beste skidorp van Frankrijk’. Val Thorens heeft de titel van ‘beste skigebied ter wereld’ niet gestolen. Er is niet enkel de uitzonderlijke ligging die voor een lang skiseizoen en vaak veel sneeuw zorgt. Een constant innoveren en investeren aan ski-infrastructuur en de vele en vaak erg afwisselende pistes zijn een extra troef. Tel daar nog een steeds gezelliger wordend dorp, fijne gastronomie en tophotels bij en je kan die awards meteen beter kaderen.

Eén reactie