100% Snow

Op de webcams in de skigebieden zien we vandaag al de eerste tekenen van de tijdelijke weersverslechtering in de Alpen. Hoge bewolking sluipt er vanaf het oosten langzaam in, al is de zon nog sterk genoeg om er doorheen te prikken. In Zwitserland, Frankrijk en Italië blijft het nog wat langer stralend weer.

De Jungfrau (Zwitserland) baadt vandaag, 16 februari, opnieuw in de zon. In Saalbach, Oostenrijk (foto hieronder) sluipt de bewolking er stilaan in.

Ook vrijdag en zaterdag verlopen erg bewolkt in Oostenrijk terwijl de westelijke Alpen vaker de zon te zien krijgen. De vorstgrens schommelt ergens tussen de 2000 en 2500 meter. Goed nieuws ook voor de Belgen en Nederlanders die zaterdag met de wagen op skivakantie vertrekken: de depressie die zaterdag over Noord-Europa trekt, passeert ten noorden van de Alpen. Daardoor blijft het op de wisseldag zo goed als droog. De sneeuwkettingen zal je zaterdag niet nodig hebben.

Zondag schiet de krokusvakantie helaas grijs en nat uit de startblokken. In de noordelijke Alpen kan zo’n 5 tot 15 centimeter naar beneden komen. Hoe meer naar het oosten, hoe meer sneeuw. De modellen zijn er nog niet helemaal uit, maar in de Franse Savoie lijkt de sneeuwval beperkt tot maximum een paar centimeter. Met een sneeuwgrens rond de 1500 meter zal het in de dalen gewoon regenen. De zuidelijke Alpen houden het droog. Daar blijft de zon het hele weekend schijnen.

Het Amerikaanse weermodel ziet de sneeuw zondag vooral in Oostenrijk vallen. Vermoedelijk pikken ook de Noordwestelijke Franse Alpen nog iets mee van de neerslagzone.

Geen topstart van de vakantie, maar daar komt vanaf maandag verandering in. Een nieuw hogedrukgebied boven West-Europa zorgt dan voor twee dagen zon. Het wordt iets frisser dan deze week, maar de vorstgrens schommelt overdag nog altijd rond een te hoge 2000 meter.

Wat er de tweede helft van de week staat te gebeuren, is nog onzeker. Het Amerikaans weermodel ziet het hogedrukgebied snel terugtrekken waardoor een noordwestelijke stroming op gang komt met ijskoude lucht en mogelijk veel sneeuw voor de Alpen. Het doorgaans meer betrouwbare Europees model wil voorlopig niet weten van dat scenario en houdt het droog en zacht. Het kan nog alle kanten uit, maar we hopen dat de meer winterse berekening voor de verandering eens aan het langste eind trekt. En voor wie zaterdag richting de Alpen trekt: veilige reis en geniet ervan!

Weerbericht aangeleverd door sneeuwzeker.be